Sve vesti sa LOI

Sezona kupanja u Seni je otvorena, voda ima dobar kvalitet za takmičare na OI

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.07.2024 14:08
Gradonačelnica Pariza An Idalgo kupala se u Seni pre sedam dana Tanjug/AP Photo/Michel Euler
Gradonačelnica Pariza An Idalgo kupala se u Seni pre sedam dana

Jedan od najvećih izazova Pariza u oragnizaciji Olimpijskih igara 2024. godine bio je kvalitet vode u reci Sena. Prema planu, u reci će biti organizovani triatlon za muškarce (30. jul) i žene (31. jul), pa 5. avgusta mešovita štafeta u ovoj disciplini, a na kraju i maratoni za žene (8. avgust) i muškarce dan kasnije.

Grad Pariz je od 2016. godine uložio 1,4 milijarde evra u plan da se voda u reci Sena dovede na zdravstveni nivo za kupanje. U poslednjih 12 dana je 10 dana voda bila za kupanje, pa se svi nadaju da će zbog povoljnih vremenskih uslova ona biti u ispravnom stanju i tokom Olimpijskih igara.

"Ne brinemo o mogućem sprovođenju testova kvaliteta vode. Nema zabrinutosti da se predviđena takmičenja ne održe u Seni", istakao je za "RFI" Pjer Rabadan, savetnik za sport u gradskom veću Pariza.

 

 

U maju i junu je bilo dosta kiše u oblasti Pariza što je nepovoljan faktor za kvalitet vode, ali isto tako povećani broj sunčanih dana krajem juna doneo je i željena poboljšanja. Sena je otvorena za kupanje, pa je tako gradonačelnica Pariza An Idalgo pre sedam dana plivala u blizini gradske Skupštine.

"Voda je veoma dobra, malo hladnija, ali nije strašno", rekla je ona po izlasku.

Plivanje u Seni bilo je zabranjeno više od 100 godina, uložena sredstva dovela su je u nivo da je moguće kupanje.