Sve vesti sa LOI

Olimpijske igre u Parizu, a surferska borba za medalje na dalekom Tahitiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.07.2024 15:58
Surfovanje na Olimpijskim igrama biće organizovano na Tahitiju Tanjug/Ben Thouard/Pool Photo via AP
Surfovanje na Olimpijskim igrama biće organizovano na Tahitiju

Letnje Olimpijske igre u Parizu (26. jul - 11. avgust) biće održane u Parizu i nekolicini okolnih mesta, a tim da surferi verovatno neće ni videti prestonicu Francuske, jer će se za razliku od kolega iz ostala 34 zastupljena sporta na skroz drugom kraju sveta boriti za medalje.

Jedino ako se odluče na dug i rizičan povratak posle svečane ceremonije otvaranja u "gradu svetlosti" do Tahitija, gde danima već treniraju, ne bi li se što pre adaptirali na lokalne vode i specifičnosti legendarnog surefrskog mesta "Teahupo". 

 

 

Na Olimpijskim igrama surferi se takmiče samo na kratkim daskama, koje su brže i lakše za upravljanje od dugačkih, što ih čini idealnim za izvođenje spektakularnih trikova na vodi. U muškoj i ženskoj konkurenciji. 

Ovaj sport na vodi uvršten je u olimpijsku porodicu sportova u Tokiju 2021. godine, na Igrama pomerenim za 12 meseci zbog pandemije korona virusa, a organizatori takmičenja u Parizu i Međunarodni olimpijski komitet usaglasili su se oko izbora Tahitija za poprište duela.

Surfing nadmetanja na OI 2024 kreću 27. jula, a završavaju se 8. avgusta. I sve to u Francuskoj Polineziji, na ni manje ni više nego 24 sata avionskog leta od glavne olimpijske pozornice u Parizu.