Sve vesti sa LOI

Embid uzdrmao "drim tim": Ne osećam se kao Amerikanac! Ekipa nam je stara, Lebron nije što je bio

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.07.2024 12:36
Džoel Embid, reprezentativac Amerike Guliver/AP Photo/Steve Marcus
Džoel Embid, reprezentativac Amerike

Amerikanci su rešili da u Pariz dođu sa najboljim igračima koje imaju i s pravom važe za favorite na Olimpijskim igrama. 

Ipak, čini se da u reprezentaciji SAD i ne vlada baš idilična atmosfera, bar sudeći po izjavama Džoela Embida, koji javno "opleo" po timu čiji dres nosi. 

"Ne mogu da kažem da se osećam kao Amerikanac. Kamerunac sam i tako se osećam. To će uvek biti tako. Tamo sam rođen, tamo sam odrastao, video borbu za preživljavanje. To je jedan od razloga što sam uspeo. Počeo sam da igram košarku sa 16 godina. Nije lako uspeti u današnje vreme kada tako kasno počneš da se baviš sportom, posebno zato što momci ovde u Americi počinju jako rano. Bilo je mnogo teško izboriti se, ali uspeo sam", rekao je Džoel Embid.

Imao je Kamerunac poziv i iz reprezentacije Francuske, prvo je načelno prihvatio da igra za ovu selekciju, a onda je promenio odluku.

"Bila je teška odluka. Mogao sam da igram za Kamerun, moju domovinu, zatim Francusku, gde imam puno rodbine, i za SAD, gde sam već 14 godina. Osetio sam da me Francuzi požuruju u odluci, a nisam hteo da prelomim tek tako. Ne dopada mi se odnos Francuske prema afričkim zemljama. Takođe, nije pomoglo to što su mi postavili ultimatum, dali su mi rok da presečem. Čuo sam za to preko društvenih mreža i začudio se. Onda sam razgovarao sa ljudima iz američkog Saveza. Rekli su mi da uzmem vremena koliko god mi je potrebno. Mnogo je lakše i lepše kada vas niko ne pritiska".

Iako svi smatraju da će se Amerkinaci "prošetati" do zlata na Olimpijskim igrama, Embid, smatra da će biti znatno teže, a pomenuo je i Lebrona.

"Definitivno imamo čudesan talenat, ali jednak talenat postoji i u drugim ekipama. Takođe, trebalo bi da razumete da je većina momaka u našem timu ostarila. Lebron danas nije isto što i Lebron pre nekoliko godina. Postoji ogromna razlika. Vidite i sami da atletski nije dominantan kao nekada. Imena na papiru mogu da zavaraju. Sve su to ljudi koji su napravili puno u svojim karijerama, ali sada su stari i nisu ono što su bili", istakao je Embid.