Sve vesti sa LOI

Niko nikada kao Majkl Felps na Olimpijskim igrama: Latinjina prva iza Amerikanca

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.07.2024 11:33
Majkl Felps, američki plivač, još drži rekord u broju olimpijskih medalja Guliver/AP Photo/Martin Meissner
Majkl Felps, američki plivač, još drži rekord u broju olimpijskih medalja

U susret Letnjim Olimpijskim igrama u Parizu, dok se sportistkinje i sportisti širom sveta spremaju za nastupe u 32 sporta, valja se prisetiti nekih od najvećih junaka takmičenja svih takmičenja. U ovom slučaju, onih čije su kolekcije medalja bile i ostale nedostižna inspiracija i uzor nekim novim atletama.

Pre svih rekordera u broju penjanja na pobedničko postolje, jer je samo američki plivač Majkl Felps skupio fascinatnih 28 odličja u periodu od 2004. do 2016. godine, pri čemu to niko nije uspeo ni u zimskoj verziji OI. Učestvujući na OI u Atini, Pekingu, Londonu i Rio de Žaneiru isplivao je vremena dovoljna za odličja u više pojedinačnih i timskih disciplina. 

 

 

Milorad Čavić, Srbija i zagovornici sportske pravde zauvek će mu zamerati titulu na 100 metara delfin na Igrama 2008, jer ju je olimpijski merač vremena "Omega" ukrala našem bazenskom "čudovištu" i, mada je kasnije dotakao taster, iz čisto komercijalnih pobuda dodelila povremeno depresivnoj "zveri" iz Baltimora, to ne umanjuje njegovu zaostavštinu.

Od čak 23 zlatne medalje, pri čemu ih je najviše isplivao u kineskoj prestonici, gde je osam puta ušao u startni blok i svih osam puta prvi savladao zadata rastojanja. Tri srebrna i dva bronzana odličja tu su tek da podsete da ni on nije bio neranjiv. Ili barem ne sve vreme neviđene vladavine jednim sportom.

 

 

Prva iza njega, na večitoj listi olimpijskih šampionki i šampiona, takođe uzimajući u obzir LOI i ZOI, nalazi se čuvena Larisa Semjonovna Latinjina iz ukrajinskog Hersona, u vreme sportske karijere, predstavnica Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR).

Iako je svet jednog od bazičnih sportova ušla sa 20 godina, ova gimnastičarka je tokom OI 1956, 1960. i 1964, što u individualnoj što u ekipnoj konkurenciji, uzela neverovatnih 18 medalja - 9 zlatnih, 5 srebrnih i 4 bronzane. 

U Top 5 letnjih olimpijskih zvezdi je još dvoje gimnastičara, takođe iz njene nekadašnje države, konkretno Nikolaj Andrianov (15) i Boris Šahlin (13). S tim da trećeplasirani tu poziciju deli sa mačevaocem Edoardom Manđarotijem (Italija) i svojim japanskim kolegom Takaši Onom. Barem kada je u pitanju ukupan broj odličja na LOI.