Sve vesti sa LOI

Od košarke i atletike do brejkdensa: Olimpijske medalje u Parizu biće podeljene u 32 sporta

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.07.2024 08:25
Ajfelov toranj i zastava Olimpijskih igara u Parizu, na kom će biti takmičenja u 32 sporta Guliver
Ajfelov toranj i zastava Olimpijskih igara u Parizu, na kom će biti takmičenja u 32 sporta

Francuska će ovog leta treći put u istoriji biti organizator Letnjih Olimpijskih igara, a u Parizu kao glavnom gradu - domaćinu i drugim mestima, u periodu od 26. jula do 11. avgusta biće podeljeno obilje medalja u 32 sporta. Ili, još preciznije, u 329 disciplina i kategorija. 

Neki su osnovni i(li) stari, drugi su prisutni od Igara 2016. godine i Rio de Žaneiru i 2020, odnosno 2021. u Tokiju, pojedini su izbor Francuza, odobren od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta, dok se brejkdens sledećih nedelja premijerno sa ulica seli na takmičarske podijume u "gradu svetlosti". 

 

 

Veliku olimpijsku porodicu čine; atletika, biciklizam, boks, vaterpolo, veslanje, gimnastika, golf, dizanje tegova, konjički sport, kajak i kanu, košarka, mačevanje, odbojka, plivanje, ragbi, rvanje, rukomet, skokovi u vodu, stoni tenis, streličarstvo, streljaštvo, tekvondo, fudbal, džudo... ali i surfovanje i skejtbording... 

Bilijar, skvoš i šah su se nadali promociji, ali su njihove kamšanje proše bez uspeha, dok je drevni karate, recimo, na silu iščlanjen iz visokog društva. Kako bilo, za medalje će se boriti nešto manje od 10.500 sportista sa svih strana planete, što je ograničavajuća cifra MOK-a.

Osim iz Rusije iz Belorusije, čiji pojedinačni predstavnici, zbog rata u Ukrajini i sankcija tim zemljama, u Pariz mogu samo kao neutralni, tj. bez ikakvih državnih obeležja. A i tokom boravka u gradu na pročišćenoj Seni neće smeti da se izjašnjavaju o ratnom sukobu u bvšoj sovjetskoj republici.