Srbija u Parizu

Najbolji plasman Srbije na Igrama još od nezavisnosti: Vlada nagradila sportiste skoro 5 miliona evra

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.08.2024 21:29
Košarkaši Srbije slave bronzu na OI u Parizu TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg
Košarkaši Srbije slave bronzu na OI u Parizu

Završene su Olimpijske igre, a tim Srbije vraća se iz Pariza sa pet osvojenih medalja. Iako se možda očekivao veći broj odličja, zbog, pre svega, jake konkurencije u borilačkim sportovima, Srbija je na kraju morala da se zadovolji sa manje medalja, ali je uprkos tome napravila najbolji plasman (27) na Igrama otkako je postala samostalna država.

Na proteklim OI u Tokiju, Srbija je osvojila devet medalja - tri zlatne, jednu srebrnu i pet bronzanih, da bi na kraju zauzela 28. poziciju na takmičenju, što je za plasman slabije od ovog u Parizu.

Ove godine, naš olimpijski tim predvođen Novakom Đokovićem, tekvondistkinjom Aleksandrom Perišić, vaterpolistima, košarkašima i strelcima Damirom Mikecom i Zoranom Arunović, osvojio je pet medalja u Parizu (3 zlata, srebro i bronzu) što je manje od onoga što su uzeli u Tokiju (devet medalja) i Riju (osam), ali su zbog većeg broja zlatnih odličja, na kraju imali bolji plasman.

printskrin

 

 

Kada je reč o 2016. godini u Rio de Žaneiru, Srbija je osvojila osam medalja - dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane, a to nam je donelo 32. poziciju.

Još četiri godine ranije, 2012. u Londonu je Srbija stala na jednom zlatu, jednom srebru i dve bronzane medalje, a tada smo bili na 42. poziciji.

Prvi put smo kao nezavisna zemlja učestvovali 2008. godine i tada smo osvojili jednu srebrnu medalju i dve bronzane, što je bilo dovoljno za 64. mesto.

To praktično znači da je Srbija od nezavisnosti napredovala na svakim Igrama, a dobar trend rezultata nadamo se da će nastaviti i na olimpijskoj smotri u Los Anđelesu 2028. godine.

Što se premija tiče, gotovo četvrtina naših sportista iz Pariza na kraju uzela je medalje (zbog ekipnih sportova), a Vlada republike Srbije nagradila ih je ukupno sa 4.780.000 evra.

Potpuno zasluženo!