Srbija u Parizu

Jokić i statistički istinski MVP Olimpijskih igara

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.08.2024 15:00
Nikola Jokić je bio vladar reketa na OI Tanjug/(Aris Messinis/Pool Photo via AP)
Nikola Jokić je bio vladar reketa na OI

Nikola Jokić je i na Olimpijskim igrama u Parizu potvrdio da je jedan od najboljih košarkaša sveta. As Denvera i trostruki MVP NBA lige, uradio je sve što je do njega da Srbija stigne do medalje. Želeo je da ona bude zlatna, ali kad već sudije to nisu dozvolile, na grudima sija bronza, uz legendarni tripl-dabl protiv Nemaca.

Ali, ono što je izvesno i što ne bi trebalo da bude upitno je zvanje MVP košarkaškog turnira na OI. Ono bi svakako trebalo da stigne na adresu Jokića koji ima najbolji indeks (31,0), lider je po broju postignutih poena, skokova, asistencija, ukradenih lopti. Može ovaj naslov samo da mu otme Lebron Džejms ako večeras u finalu protiv Francuza odigra maestralno, napravi tripl-dabl sa "40+" koševa itd...

Jokić je postigao 113 poena na šest utakmica, uz šut 40/62 za dva poena (64,5 odsto), 3/18 za tri (16,7 odsto), 24/33 bacanja. Lebron Džejms je na turniru postigao 71 poen i nedostaje mu 42 poena u finalu da prestigne srpskog asa.

Jokić je lider i po broju skokova. Ima ih 64 (50+14), odnosno prosek od 10,7 skokova po meču. U ovoj kategoriji preti mu samo Viktor Vembanjama koji ima 51 skok, odnosno 10,2 u proseku, ali ga čeka i meč finala večeras.

Trostruki MVP NBA lige lider i u statistici asistencija. Nanizao ih je 52, odnoso 8,7 po meču i tu može da ga dostigne Lebron Džejms koji je drugi na listi sa 8,2 asistencije (ukupno 41).

Srpski as je došao i do 12 ukradenih lopti, šest blokada, imao i 15 izgubljenih lopti.