Srbija u Parizu

Pešić: Srećni smo zbog medalje, ali Nemačka i mi smo zaslužili da igramo finale na OI

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.08.2024 14:09
Svetislav Pešić je ponovo doneo medalju Srbiji Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill)
Svetislav Pešić je ponovo doneo medalju Srbiji

Na grudima košarkaša Srbije sija bronza sa Olimpijskig igara u Parizu. Nemcima je vraćen dug sa finala Mundobasketa u Manili, pobeda je iskovana kvalitetom, znanjem, energijom, zajedništvom.

Selektor Svetislav Pešić je mogao konačno da uživa u košarci, pogotovo posle onog stresnog polufinala sa Amerikom koja mu je ostavila gorak ukus nepravde u ustima.

"Pre početka Olimpijskih igara, rekao sam da je ovo jedan od najkvalitetnijih turnira svih vremena. Veoma smo sreći da smo učestvovali na ovom turniru i srećan sam zbog pobede. Od početka do kraja smo kontrolisali utakmicu, odigrali smo sjajno. Igrali smo kao protiv Amerike. Plan je bio da svako ko nas je pratio košarku i ko razume košarku, da zna da je cilj da zauastivamo Šrudera i Franca Vagnera. Odradili smo sjajno, bilo nam je važno da odbranom da donesemo samopouzdanje. Odbrana je organizacija, napad je talenat. Odličan smo posao napravili i svi znaju da imamo veoma dosta talenta u napadu i da to izgleda veoma lako na kraju, ali nije bilo lako. Nemačka je jedan od najboljih timova ikad. Mislim da obe ekipe zaslužuju finale Olimpijskih igara. Ne provociram nikoga, ali je to poprilično jasno", rekao je Pešić na pres konferenciji.

Nacionalni tim Srbije ima veliku perspektivu, sa Pešićem ili bez njega, selektor nije imao odgovor.

"Mislim da nacionalni tim ima budućnost. A kada je reč o meni, sada je vreme za slavlje ovog velikog uspeha i osvajanje medalje na Olimpijskim igrama. Ja nemam nikakav plan. Da budem iskren, nemam plan, prvi put u svom životu ne znam šta želim da radim idućih dana. Želim da budem sa porodicom, prijateljima, da slavim i idem na odmor kao i posle svakog turnira. Ne znam, stvarno ne znam. O srpskoj košarci, svi znaju mene i ja sam uvek ukoliko sam im potreban. Za bilo šta, tu sam. Srbija mora znati da iskoristi ovaj uspeh, iako nemamo domaću ligu, iako je košarka jako važan sport u našoj zemlji. Moramo razmišljati šta smo uradili na ovaj način i kako ćemo unaprediti košarku, nije bitno ko je selektor. Sad je važno samo analizirati ovu Olimpijsku igru i da se spremimo za Los Anđeles".

 

 

"Bronza zlatnog sjaja", za Pešića je ona baš najslađa nagrada posle svega što se dešavalo na meču sa SAD.

"Mnogo je važnije da pobedite nakon poraza, jer tada su svi srećniji. Srećan sam, deo sam ovog uspeha i ništa više, ništa manje. Tako se osećam u momentu".

Selektor je istakao da je potrebno mnogo truda da se prevahziđe taj generacijski jaz koji on ima sa igračima.

"Ovo je nova generacija, nove prioritete imaju u svom životu. Mislim da je bitno da shvate da ova nova generacija ima drugačije navike i to je jedan novi čelendž. Na nama, selektorima, to je da shvatimo njih i da neko iskoristi njih na sjajan način. To je čelendž da vi pronađete način u komunikaciji sa igračima, uvek kažem da posao trenera počinje pre treninga i pre utakmice, a završava se nakon treninga i nakon utakmice. Ovo je vreme kad kao trener ili selektor morate investirati vreme. Morate imati osećaj da komunicirate s njima na ličnom nivou, a ne kao sa velikim igračem ili košarkašem. Moraju osetiti poštovanje, ako osete poštovanje, spremni su da otvore svoj mozak. Tek tada završavate svoj posao kao trener. Ovo se dešava svakog dana. Oni moraju da razumeju trenera", rekao je Pišić na pres konferenciji.