Srbija u Parizu

Nikola Jokić do istorijskog olimpijskog tripl-dabla: Srbin ruši granice i van NBA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.08.2024 12:58
Nikola Jokić, srpski košarkaš, ostvario tripl-dabl u meču za olimpijsku bronzu Tanjug/(Aris Messinis/Pool Photo via AP)
Nikola Jokić, srpski košarkaš, ostvario tripl-dabl u meču za olimpijsku bronzu

Nikola Jokić je mag, Nikola Jokić je "zver", Nikola Jokić je gromada.... I zaslužuje svaki taj kompliment, ne samo brojnim MVP nagradama u NBA već od danas, s posebnim razlogom, i u dresu košarkaške reprezentacije Srbije. Zbog toga što je baš robusni Somborac posttao prvi naš košarkaš s tripl-dablom učinkom na Olimpijskim igrama, ostvarenim u pobedi u meču za bronzanu medalju sa Nemačkom. 

Ubacio je "pancerima" 19 poena, probio ih 12 skokova i sasekao sa 11 asistencija, iako su se igrači aktuelnog svetskog prvaka smenjivali u pokušajima da ga obuzdaju. I, ništa... Jokić je postao tek četvti igrač koji je na Olimpijskim igrama postigao tripl-dabl.

Prvi je led probio član Fifine Kuće slavnih Aleksander Belov, koji je u Montrealu 1976. godine upisao 23 poena, 14 skokova i 10 asistencija u pobedi Sovjetskog saveza nad Kanadom od 100:72.

 

 

Za drugi tripl-dabl čekali smo sve do 2012. godine kada se u Londonu razgoropadio Amerikanac  Lebron Džejms. I to u polufinalu protiv Australije koju je počistio sa 11 poena, 14 skokova i 12 asistencija.

I onda na Olimpijskim igrama u Tokiju, Luka Dončić, opet u polufinalu, protiv Francuske – 16 poena, 18 skokova i 10 asistencija. Ni to nije bilo dovoljno da se izbegne poraz od 89:90.

Lebron Džejms je taj podvig nažalost ponovio i u polufinalnom okršaju u Parizu, kada je Srbiji ubacio 16 poena uz 12 skokova i 10 asistencija. Nema šta, istinska legenda igre pod obručima.