Srbija u Parizu

Svet sve video: Srpske gromade noćna mora "Drim tima", Stef Kari i sudije nisu dozvolili pad Amerikanaca

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.08.2024 08:30
Nikola Jokić je izveo samo četiri slobodna bacanja FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg
Nikola Jokić je izveo samo četiri slobodna bacanja

Istorija svetske košarke je ispisana na Olimpijskim igrama u Parizu. Bez obzira na maestralno izdanje Srbije, vođstva skoro 35 minuta, američki "Drim tim" se vratio iz nokdauna i zahvaljujući Stefu Kariju i njegovih 36 poena (9/14 trojke), uz proameričko suđenje nije dozvolio da bude nokautiuran.

Svet nije slep, video je ono čime je i selektor Srbije Svetislav Pešić bio frapiran i razočaran a to je da dve ekipe nisu dobile isti respekt od sudija koji bi trebalo da dele pravdu. Američki mediji su bili zadovoljni novim finalom, ali su konstatovali kako je Srbija sa Nikolom Jokićem, Bogdanom Bogdanovićem i ostalim igračima noćna mora "drim tima". 

"Nijedan tim, nijedan igrač nije izazvao veću zabrinutostm SAD od Jokića i Srbije. To je bila osnova za poziv Džoelu Embidu, ali i regrutovanje Stefa Karija, Lebrona Džejmsa i Kevina Durenta da obezbede još jedno zlato. To je držalo Stiva Kera i njegov stručni štab, bez obzira na prethodnu pobedu na Olimpijskim igrama. Bila je to noćna mora koja je skoro oživela. Tim SAD je upadao u klasične zamke, koje dovode do istorijskih promena, ali su se budući članovi Kuće slavnih iskupili povratkom iz snova i ostavili neizbrisiv trag", piše u tekstu "ESPN".

Nadimak "Drim tim" niko nije zaradio džabe. Daju ga uspesi, priče i različitost. Ako su SAD žele da Olimpijske igre u Parizu budu posebne, onda su uspeli jer meč protiv ogromne Srbije, u jednoj od najboljih utakmica viđenih na olimpijskim turnirima dobijen je za pamčenje. Sateran u ćošak posle tri četvrtine u kojima su Balkanci gotovo izbrisali "Drim tim", legendarni Stef Kari je doneo preokret i veliku pobedu. Ovako je meč videla španska "Marka".

"Srbija predvođena Pešićem i Jokić su dominirali veći deo meča protiv SAD, legendarni Kari i proameričko suđenje sprečili iznenađenje... Svitala je era nove zore u svetskoj košarci, osvetlili su je zvezda Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović, podstakao ih je pronicljivi mudrac Svetislav Pešić, ali se nokautirani tim SAD vratio iz stanja očaja", pisao je "El Mundo Deportivo".

"Srbija je strašna, pa se na kraju predala Lebronu i neverovatnom Kariju - SAD u finalu protiv Francuske", naslov je "Gazete delo sport". DO reprize finala iz Tokija, Amerikanci su došli kroz "pakao" koji su im priredili srpski asovi, ali su pokazali upornost i karakter, ne samo talenat. 

"Amerikanci se vraćaju posle minus 17, pa minus 13 posle 30 minuta, ne gube prisebnost pod pritiskom i vođeni sa 36 poena ogrmnog Stefa Karija i tripl-dabla Lebrona Džejmsa uspevaju da savladaju neverovatnu Srbiju koja odavno ljulja san epohalnog iznenađenja. Sve sudijske odluke su išle u pravcu onih sa zvezdastim i prugaskim majicama, a maestralni Jokić i Bogdanović morali su da se predaju jačem timu posle 40 minuta nezamislivog intenziteta", piše "Gazeta".

Gotovo u svim izeštajima i komentarima stoji isto "Stef Kari i sudijski kriterijum" sprečio je Srbiju da dođe do zaslužene pobede na terenu. Srbija će se u subotu od 11.00 časova boriti protiv Nemačke za bronzu, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović i ostali naši košarkaši moraće nekako da se oporave od neverovatnog meča i osećanja da ih je neko zakinuo.