Srbija u Parizu

Zlatni gen vaterpolista još je tu! Jakšić pod prečku za polufinale OI

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.08.2024 17:13
Vaterpolisti Srbije obezbedili su polufinale TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
Vaterpolisti Srbije obezbedili su polufinale

Srbija nije predala krunu. U dramatičnom četvrtfinalu vaterpolisti Srbije pobedili su Grčku sa 12:11 (3:3,3:2,2:4,4:3) 

U reprizi finala iz Tokija, olimpijski šampion došao je do pobede u poslednjoj sekundi zahvaljujući golu Nikole Jakšića. Već su se svi spremali za peterce, međutim nisu tako mislili srpski vaterpolisti.

Grci se nisu dobro postavili u odbranu, video je to naš vaterpolista, usledio je "projektil" ka golu Grka za 12:11 i veliko slavlje "delfina".

Iako su ih mnogi osporavali, olimpijski šampioni, još jednom su pokazali kako se bori za Srbiju.  Bila je ovo najbolja utakmica "delfina" na Olimpijskim igrama u Parizu.

Od starta mečaa Srbija je vodila, mada je prva deonica završena 3:3, već u drugoj četvrtini uspela je naša reprezentacija da dođe do gola prednosti, međutim vratili su se Grci. 

Uspeli su čak i da povedu u trećoj četvrtini, ali kada je bilo najpotrebnije Srbija je odigrala najjače.  Zlati gen još uveč živi u vaterpolo reprezentaciji Srbije, koja je odigrala fantastično u poslednjoj četvrtini. 

Najefikasniji u timu Srbije bio je Mandić sa pet golova, V. Rašović je dao tri, a S. Rašović 2. Kod Grka Skumpakis je dao tri gola, a Vlahopulos dva.

Gol Nikole Jakića odveo je Srbiju u poluvinale Olimpijskih igara, a tamo naše "delfine" čeka bolji iz duela Amerike i Australije.

Жреб спонзорисан од стране Sofascore

Srbija - Grčka 12:11 (3:3,3:2,2:4,4:3)

Prva četvrtina - 3:3 

Grci su već u prvom napadu došli lako do pogotka, strelac je bio Papanikolau, dok je sa druge strane promašo Nemanja Ubović. Siguran je bio i naš golman Filipovič, koji je uspeo da zaistavi napad Grčke. 

Precizan je bio Mandić sa peterca, bio je to 21. gol na turniru srpskog vaterpoliste, a prvi na utakmici za 1:1.

Čvrsto su odigrali odbranu naši vaterpolisti, pa su uspeli da sačuvaju mrežu i sa igračem manje, posle isključenja Jakšića.
Igrali su dobro u defanzivi i Grci, a Ćuk nije imao drugo rešenje, šutirao je sa distance, ali je pogodio spoljni deo mreže. 
Grci su sa druge strane iskoristili šut Vlahopulosa sa distance za 2:1.

Viktor Rašović je izjednačio na 2:2, posle odilično odigranog napada sa igračem više. 
Funtulis je bio siguran sa peterca za 3:2, a Srbija nije iskoristila sledeći napad, iako se lopta dva puta vraćala u ruke "delfina". 

Nervoza je učinila svoje i kod Grka koji su takođe bili loši u napadu. Sa druge strane Srbija nije iskoristil igrača više, ali im se nije to obilo o glavu. Grci su brzopleto izveli napad. Strahinja Rašović je zato kaznio rivala za 3:3.
Poslednji napad u prvoj četvrtini imali su Grci, ali ga nisu iskoristili.

 

Druga četvrtina - 3:2

Za raziliku od duela sa Mađarskom u grupnoj faazi, Srbija je igrala daleko sigurnije u odbrani. Posle lošeg napada Grka, Dušan Mandić se na asistenciju Ćuka upisao u strele za 4:3.

Ostavili su dosta prostora naši vaterpolisti Kakarisu, koji je doneo izjednačenje 4:4. Strahinja Rašović je bio precizan na drugoj strani za 5:4. 

Sa igračem više, a posle isključenja Nemanje Rašovića, Papanstasiju je doneo izjednačenje.

Fantastičan je Dušan Mandić, pravi projektil je ispalio za 6:5. Grci nisu iskoristili svoj napad, ali ni Ubović nije bio precizan, iz okreta je šutirao pored gola. 

Dvostruku uzastopni olimpijski šampion za razliku od nekih prethodnih utakmica na turniru igra daleko sigurnije, što se vidi i u dobrani. Bez faula Sava Ranđelović i Jakšić su sprečili pogodak rivala.

Čak četiri napada nisu iskoristili Grci, golman Filipović je bio odličan na golu. Ipak, nije imala sreće ni Srbija da dođe do ubedljivije prednosti.

Treća četvrtina - 2:4 

Na startu treće četvrtine, Grci stižu do izjednačenja, preko Genidunijasa posle peterca 6:6. Srbija ne koristi igrača više sa druge strane, ispala je lopta Srtahinji Rašoviću.

Brzopleto su igrali Grci, nisu iskoristili ni sledeći napad, a napravili su i faul za igrača više, što je iskoristio naš selektor za tajm aut. Ipak, "delfini" nisu uspeli da realizuju igrača više, iako se činilo da je lopta ušla u mrežu. Sudje se nisu oglasile. 

Sa druge strane Vlahopulos nije iskoristio peterac, tačnije naš golman Filipović je bio uspešniji. Imali su Grci još jedan napad, ali prortiv raspoloženog srpskog golmana nisu znali da pronađu put do mreže Srbije. 

Koliko god da su naši igrali dobro u odbrani, gešili su u napadu. To su iskoristili Grci. Skumpakis je doneo sedmi gol rivalu - 6:7. Sa druge strane Srbiji je poništen gol, a pogrešili su i Grci na drugoj strani. 

Dušan Mandić vraća egal - 7:7.

Skupakis je iskoristio igrača više na drugoj strani, ništa tu nije mogla naša odbrana - 7:8. Ipak, Viktor Rašović je bio precizan na drugoj strani, pa je manje na minut do kraja treće četvrtine - 8:8. Tražili su VAR proveru Grci, ali je priznat gol Srbiji. 

U finišu treće četvrtine Skupakis donosi prednost Grcima - 8:9. Poslednji napad imala je Srbija, ali će Ćuk pogodio stativu.

Četvrta četvrtina - 4:3

Sa igračem više, Srbija na startu stiže do izjednačenja 9:9. Gol su kreirala braća Strahinja i Viktor Rašović. Posle desetog igrača više, Grčka je ponovo došla do prednosti, gol je postigao Gilas - 9:10.

Posle odlične akcije srpskog tima, Nemanja Vico postigao je deseti gol za Srbiju. Sa druge strene nisu bili precizni Grci, pa je naša reprezentacija imala napad za novo vođstvo, ipak  Strahinja Rašović nije bio precizan. 

Čvrsto je odigrala Srbija u odbrani i sačuvala svoju mrežu. Usledio je novi napad za prednost, ali brzopleto su to izveli "delfini". 

Odličan je bio na golu Filipović, pa njemu mogu da zahvale "delfini" što su napadi Grka bili "jalovi". Sve je stizaao, naš golman.

Na dva minuta pre kraja utakmice Mandić je fantastičnim šutem doneo prednost Srbiji - 11:10. Odmah je međutim usledio igrač više, ali nisu bili precizni Grci, pa je novi napad dobila Srbija. 

Iako su imali igrača više, Srbija nije uspela da realizuje napad, pa su Grci krenuli u kontru. Minut pre kraja meča Skupakis je promašio.

Sa druge strane Viktor Rašović je pogodio prečku, na dvadeset sekundi pre kraja meča. Šest sekunde pre kraja meča Grčka stiže do izjednačenjea. 

Jakić goooool za 12:11 u poslednjoj sekundi za polufinale,.