Srbija u Parizu

Istorija u Parizu: Najveći preokret na OI i tek prvi produžetak u ovoj fazi takmičenja još od 1948. godine

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.08.2024 20:00
Košarkaši Srbije slave plasman u polufinale OI TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
Košarkaši Srbije slave plasman u polufinale OI

Košarkaška reprezentacija Srbije na spektakularan način plasirala se u polufinale Olimpijskih igara. Uprkos deficitu od 24 poena, ekipa Svetislava Pešića smogla je snage u drugom poluvremenu protiv Australije i neverovatnom preokretom trasirala put među četiri najbolje selekcije u Parizu.

Iako je u jednom trenutku bilo 44:20 za Australiju, defanzivna energija "orlova" donela je neku novu dimenziju na parketu u drugom poluvremenu, pa je razlika prepolovljena do velikog odmora (54:42), a nastavak utakmice protekao je u sličnom ritmu. 

Srbija je krčkala prednost rivala, a sjajnim izdanjem u trečoj četvrtini, oborila je na kraju rekord OI kao jedina selekcija koja je uspela da se vrati i pobedi u nokaut fazi posle "tolikog" deficita na poluvremenu.
 

 

 

Istina, još jedna ekipa uspela je da dođe do preokreta nakon "-12" sa poluvremena, ali, bilo je to u grupnoj fazi takmičenja, kada je davne 1992. godine u Barseloni, selekcija Nezavisnih Država stigla je do pobede nad Litvanijom - 92:80. 

Ipak, ovo što su danas uradili Pešićevi momci prevazilazi sve rekorde kada je u pitanju ukupna razlika, a za savršenu režiju drame u Parizu, govori i podatak da je utakmica Australije i Srbije bila prva na Igrama koja je otišla u produžetak u ovoj fazi takmičenja, još od 1948. godine i četvrtfinalnog susreta Čilea i Francuske.

Zaista, utakmica za anale...