Srbija u Parizu

Zaslužili smo više, nismo očekivali ovakav preokret Srbije: Džoš Gidi utučen nakon eliminacije sa OI

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.08.2024 18:02
Džoš Gidi pogađa preko ruke Petruševa AP Photo/Michael Conroy
Džoš Gidi pogađa preko ruke Petruševa

Košarkaška reprezenracija Srbije plasirala se u polufinale Olimpijskih igara posle pobede (95:90) nad selekcijom Australije, koja je u jednom trenutku danas imala i 24 poena prednosti. Ipak, "orlovi" su nakon skromnog prvog poluvremena, zaigrali daleko bolje u nastavku i sjajnom timskom igrom, bezecovali mesto među četiri najbolje ekipe u Parizu.

Srbija je nešto slabije ušla u meč. Australija se raspucala, najpre na krilima Džoša Gidija, pa onda i veterana Petija Milsa, da bi početkom druge četvrtine imala i maksimalnih "+24". Međutim, "orlovi" se nisu predavali, verovali su da mogu do preokreta, a onda su to i potvrdili sjajnom timskom igrom, od startera pa sve do druge postave predvođene Micićem i Petruševim.

"Verovao sam da imamo sve što nam je potrebno da osvojimo ovaj turnir. I dalje sam siguran u to, naše takmičenje u Parizu svelo se na dva poseda i to vam samo pokazuje koliko imate malo prostora za greške", rekao je Australijanac Džoš Gidi neposredno po završetku meča i nastavio:

"Volim svoje saigrače i trenere. Svi su toliko toga uložili u ovo i verujem da smo zaslužili više, kao i naši navijači. Teško je razmišljati posle ovakvog poraza, naročito pošto na naredno takmičenje moramo da čekamo još duge četiri godine", rekao je strelac 25 poena.

 

Tanjug / AP Photo/Michael Conroy, Pool

 

 

Serijom 15:2 u finišu uvodne četvrtine, Australija je na prvu malu pauzu otišla sa velikom prednošću (31:17), ali je ipak izgubila kontinuitet u nastavku.

"Mnogo toga smo dobrog uradili. Imali smo veliku prednost, ali nismo uzeli u obzir kakva su oni ekipa i da bi mogli da se vrate u nastavku. Grešili smo tokom treće četvrtine, ostaje pitanje šta bi se desilo da smo više zategli odbranu tada, ali, naša tužna realnost je da je sada sve gotovo. Imamo ekipu koja je dugo na okupu i nadam se da ćemo pokazati više u Los Anđelesu 2028. godine", dodao je NBA košarkaš.

Osvrnuo se i na učinak strašnog Petija Milsa (26p), koji je danas imao poslednji nastup u reprezentativnom dresu.

"Zaslužio je više. Bilo je na nama da mu pomognemo da završi karijeru sa olimpijskim zlatom. Bez obzira da li je on odigrao poslednju utakmicu za Australiju ili ne, toliko toga je dao nacionalnom timu da neće nikada biti zaboravljen. Njegovo nasleđe živeće još dugo. Imali smo sreću što smo delili svlačionicu sa njim."

Džoš Gidi ima svega 21 godinu i obećao je da će ostati u nacionalnom timu dokle god bude mogao da igra.

"Igraću još dugo za Australiju. Ovo je bio težak debi na OI, ali, srećom, mlad sam i imam još dosta godina u rezervoaru. Biću spremniji za Igre u Los Anđelesu, tada ću imati 25 godina i verovatno ću biti još zreliji po pitanju svoje igre", zaključio je Australijac.