Srbija u Parizu

Šteta za generaciju koja je 2019. osvojila Pariz: Pirova pobeda i kraj takmičenja za "orlove"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.08.2024 23:09
Marko Podraščanin, srpski odbojkaš, u pobedi protiv Kanade na oproštaju Olimpijskih igara Profimedia
Marko Podraščanin, srpski odbojkaš, u pobedi protiv Kanade na oproštaju Olimpijskih igara

Čekali smo 12 godina da se muška odbojkaška reprezentacija Srbije vrati na Olimpijske igre, takmičenje koje je osvojila 2000. godine, a 1996. uzela bronzu. U Atini i Pekingu je eliminisana u četvrtfinalu, a u Lonodnu nije ni stigla do osam najboljih.

Ni sada je neće biti u konkurenciji za medalje, iako je nada postala velika posle prvog meča i tesnog poraza od domaćina Francuske (2:3). "Orlovi" su, ipak, doživeli ubedljiv poraz od favorita Slovenaca, a onda prekasno savladali Kanadu u večerašnem trileru, jer su već ispali i vraćaju se za Beograd. 

Kanada - Srbija 2:3 (25:16, 25:22, 24:26, 19:25, 16:18)

Ta dva seta i Pirova pobeda na oproštaju od Igara bili su sve dobro što je tim selektora Igora Kolakovića pokazao u Parizu, već u petom protiv "trikolora" je krenulo veoma loše i trajalo je do trećeg seta sa Kanadom.

Šanse za plasman u četvrtfinale nestale su još u petak, ali je i Kanada znala da ne može među osam, pa ipak je dala sve od sebe da slavi. I imala je meč u svojim rukama. Međutim, Aleksandar Atanasijević i ostali hteli su i uspeli da ne napuste teren pognutih glava. Makar to. 

Šta dalje?

Na Olimpijskim igrama u Parizu od dresa reprezentacije oprostio se trofejni, može se reći i legendarni Marko Podraščanin, a verovatno će njegovim putem i još neki igrači, koji su znali kako se osvajaju najveća takmičenja i koji su godinama bili glavni u državnom timu.

Može se reći tužan kraj za generaciju koja je upravo u Parizu 2019. godine osvojila poslednji veliki turnir - Evropsko prvenstvo. Veliko je pitanje kada će se muška odbojkaška reprezentacije ponovo naći na najvećoj sportskoj smotri.

Protekle sezone smo u Ligi šampiona imali samo jednog igrača i to Podraščanina. Mlađe kategorije sve ređe uspevaju da izbore plasman na kontinentalna takmičenja, a o medaljama da i ne govorimo.

Definitivno, nešto mora da se menja, jer preti opasnost da posle tri decenije u svetskom vrhu jednostavno nestanemo sa najveće scene.