Srbija u Parizu

Srpski miks-tim poražen od Japana u četvrtfinalu i medalju će juriti kroz repesaž sa Brazilom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.08.2024 11:08
Nemanja Majdov je tek u zlatnom skoru poražen od Nagasea Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko
Nemanja Majdov je tek u zlatnom skoru poražen od Nagasea

Džudo miks-tim Srbije je pobedom nad Holandijom (4:2) prošao u četvrtfinale, ali naši takmičari su znali da je budući rival Japan favorit. Ne samo u tom duelu već i za zlatnu medalju. Usledio je očekivan poraz od 4:1, pa je miks-tim Srbije dobio šansu u repesažu sa Brazilom da ostane u težnji da se osvoji medalja na Olimpijskim igrama u Parizu. 

Posle pobede nad Španijom tek kroz zlatni meč 4:3, Japanci su malo modifikovali i promenili miks-tim.

Prvi su na borilište izašli Hifumi Abe i Strahinja Bunčić u kategoriji do 73 kilograma. Novi olimpijski pobednik Abe je bio favorit. Bio je stalno u ofanzivi, ali se srpski džudista držao do minut i po pre kraja kada je rival izveo vazari. Pokušao je Strahinja da uzvrati, dao je sve od sebe, ali je Abe iskoristio priliku i iponom dobio meč za vođstvo Japana 1:0.

Marica Perišić je za rivalku do 70 kilograma imala Saki Nizoe, fizički mnogo jaču i težu takmičarku. Japanka je došla do prednosti vazarijem. Marica je krenula na sve ili ništa, Saki je to iskoristila za bacanje iponom, Japan je imao prednost od 2:0.

Nemanju Majdova je mučila povreda ruke a njegov rival bio je Takanori Nagase, olimpijski šampion u Parizu do 81 kilogram. Držao se Majdov, takmičari su dobili po jedan šido kazne. Sudije su srpskom džudisti dali još jedan šido, pa je bio u opasnosti od eliminacije. Morao je da bude ofanzivniji, ali se i izvukao na parteru na 20 sekundi pre kraja. Borba je posle četiri minuta ušla u "zlani bod". Nagase je bio veoma aktivan na parteru, Majdov je gubio snagu, zaradio je treći šido, pa je Japan poveo sa 3:0.

Milica Žabić je peta u Parizu, a Rika Takajama je u kategoriji preko 70 kilograma osvajačica bronze u kategoriji više. Srpska šampionka je posle desetak sekudni stigla do vazarija i prednosti. Puna samopouzdanja, srpska džudistkinja je posle minut napravila još jedan bazari (ipon) i smanjila prednost protivnika na 3:1.

Promenili su Japanci teškaša i na Aleksandra Kukolja umesta indisponiranog gorostasa Sata poslali olimpijskog pobednika iz Tokijka Arona Volfa. Borio se Kukolj muški, Volf je dobio dva šida i srpski as je trebalo da navede rivala na treću iksljučujuću kaznu. Međiutim, Volf je nožnom tehnikom došao do vazarija a zatim i do drugog za pobedu Japana 4:1.

Na kraju je Milica Nikolić nije "radila" protiv Haruke Funakubo u kategoriji ispod 57 kilograma.