Srbija u Parizu

Veliko srce, šampionski gen: Topićevu ni povreda nije zaustavila da uđe u finale na OI

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.08.2024 11:51
Angelina Topić je doživela povredu zgloba pred takmičenje i ušla u finale Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue
Angelina Topić je doživela povredu zgloba pred takmičenje i ušla u finale

Angelina Topić će se boriti za medalju na Olimpijskim igrama u Parizu jer je danas uprkos povrede desne noge pred samo takmičenje uspela da preskoči prvo 188, pa 192, ali ne i 195 santimetara, ali je na mala vrata, kao 12. po plasmanu prošla u finale. Do norme (197 santimetra) nije mogla da stigne, jer je povreda bila jača od njene velike želje, pa je rušila sva tri puta letvicu na visini 195 santimetra i zauzela to finalno 12. mesto, odnosno deobu sa Bahti Kaningem. Fantastičan uspeh za srpsku atletičarku, bez obzira na veliki peh pokazala je da je velika šampionka i da će tek osvajati medalje. Borila se sa povredom, sa pritiskom i dala je sve od sebe. I dobila je nagradu: debi na OI i finale.

Finale je na programu 4. avgusta od 19.55 časova. U finale skoka uvis gledaćemo 13 atletičarki: Jaroslavu Mahučik, Nikol Olislagers, Elenor Paterson, Irinu Geraščenko, Safinu Sadulajevu, Kristinu Honsel, Elenu Kuličenko, Tatjanu Gusin, Naval Menikir, Buse Savaskan, Valdileu Martins, Bahti Kaningem i Angelinu Topić.

Jedna od najboljih mladih atletičarki sveta imala je peh na zagrevanju jer je dobila nelagodu u desno skočnom zglobu. Posle ukazane pomoći nije htela da odustane,već da nastavi takmičenje u prvoj kvalifikacionoj grupi i to sa novom svetskom rekorderkom Jaroslavom Mahučik.

Propustila je Angelina prvu visinu na 183 santimetara, što su učinile Mahučikova, Olislagersova, Patersonova. Sa nekom neizvesnošću na licu krenula je ka letvici na 188 santimetara i rušila je u prvom pokušaju. Čini se da je strah od povrede uticao na slabiji skok. Ni u drugom pokušaju nije uspela da preskoči ovu visinu. Zakačila je letvicu petom i sebi dodatno povećala pretisak.

 

 

Teško je bilo gledati Angelinu kako se bori sa tim pritiskom pred treći skok. Krenula je, pa je stala. Vratila se ponovo na zaletište i preskočila 188 santimetra. Bilo je to veliko olakšanje i za nju i za njenog zabrinutog oca Dragutina, za lekara. Velika je šampionka Topićeva, nadvaldala je i bol i pritisak...

Naredna visina od 192 santimetra, koju je više puta preskakala ove sezone, ne bi donela Topićevoj siguran plasman u finale. Čak 12 atletičarki je preskočilo tu visinu, a toliko je bilo mesta u finalu. Rušila je Angelina u prvom, pa u drugom pokušaju. Ostao je ponovo onaj treći. Bilo je očigledno da joj povreda desne noge ometa prilikom dolaska na letvicu iako joj je leva odrazna noga. Krenula je Angelina na treći pokušaj, dala sve od sebe i - preskočila. Ubedljivo! Uhvatila se za lice, ali ovo je bila još jedna njena velika psihološka pobeda.

Ostalo je 14 atletičarki na 195 santimetara, a samo 12 mesta. Topićeva je morala da preskoči tu visinu za plasman u finale.  Nije uspela da preskoči u prvom, pa ni u drugom. I ponovo je treći pokušaj bio presudan. Ali, na Angelininom licu se pojavio osmeh. Do tada, su samo Mahučikova, Olislagersova i Patersonova prskočile 195 santimetara.

Imala je Topićeva onaj njen optimistički pogled, ali nije uspela da preskoči 195 santimetara. Suze su joj potekle niz lice, ali je sa tribina skočio otac Dragutin i dao joj podršku kao da je preskočila tu visinu. Ipak, morala je da sačeka Angelina rasplet do kraja. I bio je hepiend. Imaće dva dana da se oporavi od povrede i u finalu pokuša da napravi čudo.

Topićeva je sa preskočenih 198 santimetara na OI stigla kao treća po rezultatu na svetu iza Australijanke Nikol Olislagers (2.03) i nove svetske rekorderke iz Ukrajine (2.10). Amerikanka Glen Rejčel ima preskočenih dva metra, ali ne na zvaničnom takmičenju pa je rangirana tek na 24 mestu.