Srbija u Parizu

Novak u polufinalu: Vratio dva brejka, tri set lopte i došao do pobede nad Cicipasom!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.08.2024 21:24
Novaka Đokovića očekuje borba za četiri najbolja na Olimpijskim igrama Tanjug / AP Photo/Manu Fernandez
Novaka Đokovića očekuje borba za četiri najbolja na Olimpijskim igrama

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković savladao je grčkog igrača Stefanosa Cicipasa sa 2:0 po setovima (6:3, 7:6), i plasirao tako se plasirao u polufinale Olimpijskih igara u Parizu. U pitanju je njegovo četvrto polufinale OI u karijeri, a ova statistika postaje impresivna kada shvatimo da niko drugi nema ni tri. 

Neverovatno je šta je naš sportista sve prošao na ovom meču. Do prvog seta je stigao prilično lako i očekivalo se da će se dobro raspoloženje preneti u nastavak. 

 

 

Međutim, Cicipas je odmah došao do brejka, a u istom gemu, Novak se okliznuo o osnovnu liniju i zadobio bolove u kolenu. Mučilo ga je to čitav set, a Cicipas je uz pomoć pomenute neprilike stigao do 4:0. 

Đoković se nije predavao i nastavio je sa igrom. Ubrzo je uspeo da uzvrati i dva puta dođe do brejka uprkos oštrom bolu. Uveo je meč u neizvesnu završnicu, i potom taj-brejk iz koga je izašao pobedonosno.

Nadamo se da ga koleno neće mučiti do polufinala, u kojem će se sastati sa Lorencom Muzetijem. Čitav tok meča možete ispratiti ispod. 

DRUGI SET - 6:6
Drugi set je otpočeo potpuno drugačije od prvog. Ovaj put smo videli Cicipasa sigurnijeg, sa samo jednom neiznuđenomgreškom, dok je Srbin uspeo da nakupi četiri za dva gema. Kao rezultat toga, Đoković je u već u drugom gemu morao da pokuša odbraniti brejk priliku za Grka, a u tome nije uspeo, nakon što se prilikom odlučujuće razmene okliznuo na liniju i tako omogućio prednost protivniku. 
 
Iako je naš teniser bio na ivici da odmah uzvrati brejk, odjednom je počeo da pravi bolne grimase koje su sugerisale oštar bol u nozi. Nažalost, problem je doveo do gubitka gema i prinudio Novaka da zatraži lekarsku pomoć koja mu se ukazuje. Nadamo se da proklizavanje od ranije nije prouzrokovalo ozbiljan peh. 
 
Veoma loše je odigrao Novak. Potpuno drugačija predstava viđena u odnosu na prvi set. Koleno ga muči, i evidentno je da usled toga skraćuje poene i biva izuzetno agresivan. Ipak, naravno da to ne pomaže, tako da to dovodi Cicipasa do dva brejka prednosti.
 
Međutim, peti gem je doneo promenu - pretežno rezultatsku. Đoković i dalje nije igrao kako je to očekivano, ali je pogodio nekoliko teških udaraca i uz dve greške Stefanosa, uspeo da vrati jedan od dva brejka zaostatka.  
 
Dugačke razmene, velika muka, čak tri spasene brejk lopte - Novak je uspeo da osvoji svoj servis gem sa velikom pritiskom na svojim leđima. On je prebačen na drugu stranu mrežice pri rezultatz 4:2.  
 
Razmenili su dva gema teniseri, a onda se u devetom desilo nešto krajnje neverovatno. Ne samo da je Đoković uspeo da spase tri set lopte, nego je na kraju stigao da iskoristi jednu od svoje dve, i uprkos ranijim problemima sa kolenom potpuno vrati sebe u igru u drugom setu. 
 
Potom je došlo do konačnog izjednačenja. Još jednom, igralo se na prednost, ali je se Novak potpuno konsolidovao i sjajnih stizanjem dropšota na mreži uspeo da dovede meč u novi egal. Na kraju je došlo do taj-brejka.
 
Uspeo je, posle taj-brejka, naš najbolji teniser je stigao do četvrtog polufinala u karijeri na OI. 

 

PRVI SET - 6:3

Veoma se Cicipas namučio na svoj prvi servis gem. Tek posle 12 odigranih poena i pretežno kratkotrajnih razmena, Grk je uspeo da dođe do izjednačenja u prvom setu. Prilično čudna igra 11. tenisera sveta je obeležila uvodni deo meča, s obzirom da je imao čak pet vinera, ali i pet neiznuđenih grešaka. 

I dok je naš teniser čuvao svoj servis vrlo sigurno, Cicipas je poklekao već u četvrtom gemu. Novak je sa dva sjajna riterna stigao do do prvog brejka na četvrtfinalnom okršaju i najavio da ne bi trebalo biti većih problema na ovom duelu. 

Grčki teniser je najbliže brejku došao u sedmom gemu. Prevashodno je uspeo da stabilizuje svoj servis i čak je sa nulom uspeo da dođe do gema, da bi potom Đokovića prilično namučio na njegov servis. Stigao je Stefanos do izjednačenja, ali je Đoković uspeo mirne glave da privede poen kraju pri svojoj prednosti sjajnom bekhend paralelom. 

I to je praktično bilo to od Cicipasa u prvom delu. Do kraja seta su oba tenisera prilično sigurno odbranila svoje poene, a Novak Đoković je došao do jednog seta prednosti. Ipak, valja napoemnuti da je srpski sportista spektakularnim forhendom osvojio poslednji poen u ovom segmentu, odgovorivši tako na solidan smeč protivnika.