Srbija u Parizu

Gvideti posle poraza odbojkašica: Ne znam za bolji način da izgubiš

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.07.2024 20:26
Đovani Gvideti predvodi naše odbojkašice na OI u Parizu MN Press
Đovani Gvideti predvodi naše odbojkašice na OI u Parizu

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 2:3 (17:25, 20:25, 25:20, 25:14, 15:17) u meču drugog kola grupe A posle velike borbe i više od dva sata igre.

Posle utakmice se medijima obratio selektor "orlica", Đovani Gvideti, koji je bio zadovoljan igrom tima, iako su naše odbojkašice ostale poražene u neizvesnoj završinici. 

"Ponosan sam na  igru. Kako je meč počeo, bilo je teško promeniti ga. Bili smo blizu, ali nismo uspeli. Znamo da je naša grupa neverovatna, ima toliko dobrih timova. Svi će pobediti Francusku. Biće ovo bitka između SAD, Kine i nas... I verovatno će svaki meč biti ovakav. Ali ponosan sam. Ako moraš da izgubiš - ovo je način da izgubiš. Ne znam za bolji. Izgubiš za poen, pogrešio si jednu loptu, ali borio si se. To je u redu", rekao je Gvideti srpskim izveštačima u Parizu.

Bilo je ipak i problema. Recimo, u petom setu smo imali vođstvo od 8:5, ali smo ga brzo ispustili, što je pojasnio selektor. 

MN Press

Đovani Gvideti, selektor naših odbojkašica

"Na svakoj utakmici se mučimo sa primačima. To je u suštini naš osnovni poroblem. Moramo da pronađemo rešenje. Naša dva glavna napadača se previše muče".

Kad smo već kod odbojkaše taktike mnogo je možda iznenadila odluka da u finišu meča izvede sa parketa Tijanu Bošković. Gvideti pojašnjava da je samo tako moglo zbog rotacija u igri i pozicije tehničara, odnosno korektora.

"Reč je o taktičkoj izmeni. Mučili smo se kada je Tijana Bošković bila u drugoj liniji, a tehničar na mreži (prvoj liniji). U trenucima dok je bila na mreži, igrali smo veoma dobro. Kada sam video da se mučenje ponavlja, odlučio sam da napravim izmenu. Nekad uspe, nekada ne. Moraš da pokušaš da bi naučio".

Kako bilo, sada četiri dana paue, pa sudar sa Kinom, koja je u prvom kolu pobedila Amerikanke sa 3:2.

"Idemo u svlačionicu. Igraćemo protiv Kine zaista kao da je finale. Moraćemo da budemo zaista agresivne i veoma jake. Moramo da pobedimo kako bi bili sigurni u četvrtfinalu. Bićemo spremni", završava Gvideti.

I Srbija i SAD sad imaju skor 1-1. U drugom kolu grupe A sutra igraju Francuska i Kina. Odbojkašice Srbije u poslednjem kolu grupe A, u nedelju, igraju protiv Kine, dok će istog dana igrati SAD i Francuska. Plasman u četvrtfinale obezbediće dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane.