Srbija u Parizu

Novak Đoković četvrti put u olimpijskih Top osam: Cicipas sačekao kolekcionara rekorda

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.07.2024 13:57
Novak Đoković, srpski teniser, u još jednom četvrtfinalu Olimpijskih igara Tanjug/AP Photo/Andy Wong
Novak Đoković, srpski teniser, u još jednom četvrtfinalu Olimpijskih igara

Novak Đoković ne posustaje u borbi za jedinu nedostajuću titulu u impresivnoj teniskoj karijeri, već je današnjom pobedom protiv Dominika Kepfera u osmini finala Olimpijskih igara u Parizu - 2:0 (7:5, 6:3) prišao korak bliže decenijama sanjanom zlatu oko vrata i intoniranju srpske himne "Bože pravde" na kraju najvećeg sportskog takmičenja.

Prvi put od debija na OI 2008. godine u Pekingu, pred zalazak igračke zvezde Danice, a sledeća stvar koju treba da uradi na tom putešestviju jeste da u rekordnom četvrtom četvrtfinalu Igara, već sutra, savlada Grka Stefanosa Cicipasa. 

 

 

PRVI SET - 7:5

Đoković je prvi servirao i uz malo problema poveo u gemovima. Po logici stvari, trebalo mu je malo vremena da namesti ruku, da bi posle dva promašena bekhenda realizovao dva vezana udarca. Kepfer je silovito krenuo po izjednačenje, imao 40:0, pa malo popustio, ali je ipak ostao na nogama.

Tražio se Novak i u sledećoj turi servisa, čak se iznervirao tokom jednog promašaja, ali to ga nije sprečilo da ponovo, as poenom, rezultatski pobegne autsajderu. A, onda ga i brejkne za obećavajućih 3:1. Mada je u tom trenutku imao jednu više neiznuđenu grešku izborio je prvu brejk priliku. Nju nije iskoristio, ali jeste sledeću. 

Nije to poljuljalo izazivača, naprotiv, osmah je uvratio istom merom, vrativši rezultatsku klackalicu na čuveni stadion "Filip Šatrije", inače dom Otvorenog prvenstva Francuske - čuvenog Rolan Garosa. Iskazivao je favorit sitnu nervozu zbog mačina na koji loptica odskakuje, ukazao glavnoj sutkinji na sitne ali bitne propuste, dok je Nemac delovao sve opušteniji ... Na kraju 3:3. 

 

 

Delovalo je kao da će Novak popustiti pod naletom brojnijih vinera protivnika, ali nije dao na sebe, Primorao je rivala da odigra u mrežu i još jednom stekao sitnu prednost (4:3). I momentalno je izgubio. Kepfer, prosto, servira vrlo snažno i precizno, ne samo prilikom prvog već i kod drugog servisa.

I agresivno napada Đokovića u obrnutim situacijama. Nastavljena je rezultatska šetalica pred punim tribinama, po pariskoj vrelini. Đoković je u sledećem gemu nastavio da skuplja asove... i pored šeste bekhend greške obranio svoj gem za 5:4. Ni deseti gem nije rešio pitanje pobednika prvog sveta, jer je Dominik dobro čitao igru čoveka s druge strane. 

Sledeći gem samo je okrenuo ploču, pa je naš as poluvolejem, bez izgubljenog poena,s tigao do 6:5. A, onda stisnuo "gas", stigao do druge brejk lopte i odmah je pretvorio u 1:0 u setovima. Posle tačno 54 minuta igre.

DRUGI SET - 6:3

Na tom talasu, prvi nosilac turnira, u odsustvu nedovoljno oporavljenog Janika Sinera, lagano je zakoračio u drugi deo susreta. Na svoj glatko dobijen gem dodao je protivnikov, pa je ranim brejkom požurio kao trijumfu (2:0).  Đoković je sve brži, ofanzivniji, raznovsrniji... dok se Kepfer polako "raspada". Logična posledica - 3:0 za Noleta. 

Uveliko deprimirani i demoralisani Nemac zaređao je s greškama, očigledno pomiren sa sudbinom u duelu sa mnogo boljim takmacem. Čak i ono što mu je do tada prolazilo sada je završavalo u autu ili mrežu, dok se Đoković hranio njegovim greškama u seriji.

Imao je Srbin 30:0 u četvrtom gemu i otvoren put ka dokrajčivanju rivala, ali se Nemac nekako vratio u život, stekao sitnu prednost, a onda uz prilično "reketanja" i dodatnih minuta priredio prvu radost svojim pristalicama u drugom setu - 3:1.  Proslavio je tanjenje minusa kao da je susret tek na početku. 

 

 

Naravno, to nije ni okrznulo samopouzdanje i fokus vlasnika jedne olimpijske bronze, samo je nastavio da rešeta rivala, pa je očas posla stekao nedostižnih 4:1.  Probao je da ga "grogira" još jednim brejkom, ali se ovaj nije dao. Uprkos duploj grešci u šestom gemu, asom je prišao malo bliže višestrukom dobitniku godišnje nagrade za najboljeg sportistu sveta. 

Na kraćenje distance regovao je totalnom dominacijom u svom servis gemu. Usledio je identičan odgovor, bez ijednog "poklonjenog" poena, pa je Novak prolazak dalje, u duel sa starim znancem Stefanosom Cicipasom, morao da traži na svoj, u međuvremenu, maksimalno poboljšani servis. 

I pronašao ga jeeee, uz urlik olakšanja i ushićenja! Neka se spremi Grk.