Srbija u Parizu

Košarkašice idu u Pariz - Srbija je u četvrtfinalu: Protiv Španije za prvo mesto u grupi!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.07.2024 15:11
Košarkašice Srbije tokom Olimpijskih igara u Parizu AP Photo/Mark J. Terrill
Košarkašice Srbije tokom Olimpijskih igara u Parizu

Košarkašice Srbije plasirale su se u četvrtfinale Olimpijskih igara, posle današnje pobede nad Kinom. Naše devojke izjednačile su se sa Špankinjama na vrhu Grupe "A" sa četiri boda posle dva odigrana kola, pa će se sa "crvenom furijom" boriti 3. avgusta za čelnu poziciju i što lakšeg protvnika u nokaut fazi - 81:59 (23:17, 22:22, 17:11, 19:9).

Za razliku od meča sa Portorikom, naše devojke ostale su pribrane na utakmici sa Kinom do poslednjeg trenutka. Imale su poteškoća sa tranzicijom rivala i realizacijom tokom uvodne četvrtine i početkom druge deonice. Ali, kada je bilo potrebno, izabranice Marine Maljković odigrale su kako treba i uz sjajnu timsku igru i visoke procente šuta sa distance (70 odsto), bezecovale mesto u četvrtfinalu.

Prelomni trenutak utakmice dogodio se tokom treće četvrtine, kada je Srbija podigla stepen odbrane i regulisala probleme sa skokom i ličnim greškama. Kina, koja je do odlaska na odmor imala 20 odlazaka na liniju penala, time je ostala bez rešenja za neke lake poene, dok je Srbija na suv kvalitet otišla na +20 (79:59) u poslednjoj četvrtini i pitanje pobednika rešila već sredinom deonice.

Srbija je imala veliki broj raspoloženih košarkašica, dok je listu strelaca predvodila Ivon Anderson sa 15 poena. Maša Janković dodala je 13, Tina Krajišnik 12, dok je Jovana Nogić završila utakmicu sa 11 poena. 

 

 

PRVA ČETVRTINA:

Rivali iz Kine bolje su otvorili meč. Od starta su zaigrali ofanzivno i sredinom uvodne četvrtine došli do vođstva (9:6). Međutim, Srbija se ubrzo konsolidovala i dobrom unutrašnjom igrom, pre svega Janković i Stanković, stigle do egala (9:9), a potom i do preokteta (16:11). Iako šut nije služio naše devojke (41 odsto), Srpkinje su uspele da održe visok ritam i na kraju odu na mali odmor u blagom suficitu - 23:17.

DRUGA ČETVRTINA:

Iako je Kina imala solidan broj izugbljenih lopti (5) u ovako ranoj fazi meča, azijska selekcija uspela je da prebrodi probleme u organizaciji napada i dođe do velikog preokreta u drugoj četvrtini. Sa druge strane, poput meča sa Portorikom, naše devojke ponovo su upale u kontra ritam, teško dolazivši do otvorenih pogleda i nekih lakih poena. Već u prvoj polovini druge deonice, izgubile su tri lopte, a Kina je na uštrb toga vezala 9:0 seriju za prvo vođstvo na utakmici još od starta meča (30:27). Tek u finišu četvrtine "orlice" su uspostavile kakav takav ritam, zatvorivši sve prilaze košu.

Poeni su bili ravnomerno raspoređeni, sa Ivon Anderson (9), Jovanom Nogić (6) i Tijanom Krajišnik (6) na vrhu liste strelaca. Interensatno, iako je šut sa distance (83 odsto) služio naše devojke, svega šest puta okušale su sreću za tri poena (5/6), dok je poređenja radi, Kina šutirala 4/16 iza linije 6.75. Srbija je tako uspela da se vrati u meč, nakon što je u jednom trenutku imala samo jedan koš iz igre za šest minuta. Kina ne se uglavnom uzdala u dobar učinak sa penala (17/20). Srbija jeste ušla u problem sa ličnim grešakama, ali je sjajnom timskom igrom, gde se čak 10 košarkašica upisalo u listu strelaca, uspela da ode na poluvreme sa +6 (45:39).

TREĆA ČETVRTINA:

Mali predah kao da je prijao našim devojkama, pošto je posle sudijskog zvižduka za početak drugog poluvremena, Srbija zaigrala daleko angažovanije i bolje. Podigle su "orlice" procente šuta za dva poena (47 odsto) i uz pametniju i strpljiviju igru u napadu, stigle do prve dvocifrene prednosti početkom treće četvrtine (49:39). 

Smanjile su broj nepotrebnih faulova (17) i time praktično zaustavile lake poene Kineskinja, koje su do odlaska na odmor imale čak 20 izlazaka na liniju penala, odakle su, ustalom, postigle gotovo polovinu svojih poena (18). Sa druge strane, Srbija se uzdala u suvi kvalitet i timsku igru. Pametno su gradile napade, Tina Krajišnik, uz dobru realizaciju Ivane Raco sa distance i naravno, Ivon Anderson, bile su udarne igle naše zemlje u trećoj četvrtini.

Kina je do prva četiri minuta ove deonice bila i dalje u igri, međutim, sušni period od šest minuta dosta ih je košao u nastavku. Srbiji je skočilo samopouzdanje, pa su treću četvrtinu završili u solidnom plusu pred nastavak utakmice - 62:50. 

ČETVRTA ČETVRTINA:

Videlo se od prvog trenutka ove deonice da Srbija nema nameru da prokocka prednost kao što je učinila protiv Portorika. Naše devojke pokazale su najbolju igru u ovoj deonici, gde su u finišu otišle i na +20 (79:59). Kina je izgledala bespomoćno na terenu, dok je Srbija uz odličnu timsku igru samo održavala visoku prednost do kraja. 

 

 

UOČI MEČA:

Izabranice Marine Maljković uspešno su započele takmičenje, pobedivši Portoriko na startu. Doduše uz dosta nepotrebne muke u finišu, a sada ih čeka još jedan nezgodan rival. 

Iako je po igračkom kadru azijska selekcija slabija od naše, svega tri postignuta poena i silni promašaji u poslednjoj četvrtini protiv Portorika, pozivaju na oprez, a danas ćemo videti koliko su oštre reči selektorke Marine Maljković posle te utakmice urodile plodom. 

Kina je u prvom kolu izgubila od Španije posle produžetaka (89:90) iako je od pobede delio bukvalno sekund, pa će duel sa Srbijom dočekati sa velikim imperativom pobede, dok bi ih još jedan eventualan poraz dodatno odaljio od četvrtfinala.

Biće ovo ujedno repriza četvrtfinala sa Olimpijskih igara u Tokiju, kada je naša selekcija na krilima sjajne timske igre u poslednjoj četvrtini, slavila rezultatom 77:70, pa nema sumnje da će Kineskinje danas imati još jedan poseban motiv.

Nakon trijumfa Španije nad Portorikom u još jednoj dramatičnoj završnici, selekcija "crvene furije" već je obezbedila mesto u četvrtfinalu, dok bi današnja pobeda Srbije takođe poslala ekipu Marinu Maljković u nokaut fazu.
 

 

Standings provided by Sofascore