Srbija u Parizu

Lazar Kovačević u finalu gađanja vazdušnom puškom! Olimpijski debitant na tragu Zorane i Damira

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.07.2024 10:29
Lazar Kovačević, srpski strelac, izbriljirao u kvalifikacionom gađanju vazdušnom puškom 50 m MN Press
Lazar Kovačević, srpski strelac, izbriljirao u kvalifikacionom gađanju vazdušnom puškom 50 m

Dan posle fenomenalnog uspeha Zorane Arunović i Damira Mikeca, novih šampiona OI u gađanju vazdušnim pištoljem (10 metara), na strelište Olimpijskih igara 2024 izašao je i dodatno inspirisani mladi olimpijski debitant Lazar Kovačević i prošao u finale discipline vazdušna puška trostav 50 metara! 

Dvadesetšestogodišnji Jagodinac imao je savršenu prvu seriju, s neverovatnih deset desetki u nišanjenju mete iz klećećeg položaja. Taj deo borbe završio je na deobi prvog mesta, jer su Francuz Kriš, Kinez Liu i Ukrajinac Kuliš takođe imali 9,950 poena na saldu u tom trenutku. 

Posle je prosek "pokvario" s nekoliko devetki, pa je u jednom trenutku malo posustao za konkuencijom tokom ispaljivanja metaka iz ležećeg položaja. Međutim, ubrzo je preciznost podigao na maksimalu. "Padale" su desetke kao konfete, a osvajač (ukupno) tri svetske i evropske medalje držao je fokus kao da ih ima "milion" u ličnoj kolekciji.

 

 

Konstatno se držao "gornjeg doma", sa svakim sledećim pucnjem dajući do znanja takmacima da je potpuno zaboravio na slab nastup i tek 37. mesto u gađanju vazdušnom puškom sa 10 metara, na vatrenom olimpijskom krštenju.  

Osvojio je Kovačević 198 od mogućih 200 poena u potrbuške gađanju, za za ukupno treće mesto u kvalifikacijama sa prosečno 9,925 bodova posle dvostava. Serhij Kuliš i Lukas Bernard Denis Kriš ostali su ispred sa 9,950 bodova, samo zahvaljući jednoj devetki manje od našeg neverovatno nadahnutog i pribranog olimpijca. 

Na kraju mu je ostalo "samo" da nalet potvrdi u pucanju stojećki. I uspeo je u tome! Ne da mu nisu zadrhtali ruke i zamaglio se vid od adrenalina, jer nije mala stvar već na prvim Igrama u karijeri dobaciti do jednog finala, nego je nastavio da cepa metu. I to pravo u centar. 

Desetka za desetkom... i kao petoplasirani je završio među osam najboljih strelaca u svojoj disciplini, sa sjajnim izgledima da završi na pobedničkom postolju. Ako sutra (09.30) ponovi današnju smirenost i visoku iskorišćenost (po) 10 metaka u dve serije svakog od tri položaja u velikom finalu. Uz korekciju završnice, jer je pred kraj bio prvi, pa se spustio na poziciju niže i padao do petog mesta.