Srbija u Parizu

Uspešan start basketaša na OI: Amerika pala, nek se spreme Kinezi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.07.2024 23:00
Basket 3x3 Srbija - Amerika KSS
Basket 3x3 Srbija - Amerika

Basketaška reprezentacija Srbije uspešno je započela Olimpijske igre, pošto je u prvom kolu takmičenja u Parizu savladala selekciju Amerike 22:14 i pobedom nad drugom najboljom reprezentacijom na svetu, najavila juriš na olimpijsko zlato.

Pod komandom Fredeta, Amerikanci su parirali Srbiji do sredine utakmice, da bi nakon serije faulova rivali izgubili kontinuitet u napadu. Srbija se oslobodila pritiska i na krilima sjajne timske igre došla do osetnije prednosti u finišu (18:12), a visok ritam za razliku od protivnika, zadržala je do kraja.

Srbija je bolje otvorila meč i poenima Brankovića, povela 2:1 nakon što je Beri prethodno položio ispod obruča. Ušlo se potom u nešto čvršću borbu, pa je duel dve najbolje rangirane selekcije na svetu često prekidan zbog faulova. Amerikancima se potom opustila ruka sa distance, pa je nakon "dvojke" Fredeta i koša Medoksa, rival poveo 4:2. 

Vođstvo Amerikanaca, doduše, nije potrajalo. 

Srbija se konsolidovala u odbrani i uz lepu kretnju i pametna rešenja, došla do izjednačenja preko Vasića i Stojačića (5:5). Ipak problemi sa ličnim greškama koštali su "orlove". Rano su ušli u bonus, pa je posle protesta i tehničke Srbije, Fredet vezao nekoliko poena za "najvećih" 8:5 Amerikanaca na utakmici.

Srećom, Majstorovič i Vasić nisu dozvolili rivalima da se "razmašu", pa su nakon nekoliko učinkovih napada, doneli egal (10:10), da bi poenima Vasića sa penala, Srbija prvi put povela sa 3 koša razlike (14:11) na četiri minuta do kraja. 

 

 

Amerikanci su potom ušli u bonus i izgubili momentum, pa je vođstvo "orlova" nastavilo do raste. Branković je pogodio neke lake poene ispod koša donevši Srbiji velikih 18:12. Amerikanci su pokušali da dođu do egala sa distance, Medoks je smanjio na 18:14, da bi u finišu Srbija dodala gas i "dvojkom" Stojačića stigla do prve pobede na Igrama, i to "kusurom" - 22:14.

Najefikasniji bio je Branković sa osam poena, Stojačić je dodao šest, dok je listu strelaca američke reprezentacije predvodio Medoks sa četiri poena.

Naredni meč Srbija će odigrati sutra protiv Kine.

Sistem takmičenja je takav da će dve prvoplasirane selekcije obezbediti direktan plasman u polufinale, dok će timovi od trećeg do šestog mesta ići u četvrtfinale. Sedmi i osmi završavaju takmičenje.

Na takmičenju je osam reprezentacija, a pored Srbije i Amerike tu su i Holandija, Francuska, Letonija, Poljska, Kina, Litvanija. Najveći favoriti za zlato su, jasno, Srbi - šestostruki šampioni sveta.

 

Standings provided by Sofascore