Srbija u Parizu

(KRAJ) Odbojkašice Srbije rutinski precrtale žilavu Francusku: Sledi derbi sa Amerikankama

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.07.2024 22:16
Odbojkašice Srbije, protiv Francuske, kreću po novu olimpijsku medalju MN Press
Odbojkašice Srbije, protiv Francuske, kreću po novu olimpijsku medalju

Ženska odbojkaška reprezenracija Srbije već dugi niz godina spada u najuži krug favorita za medalje na velikim takmičenjima, što je slučaj i na Olimpijskim igrama u Parizu, a koliko aktuelne svetske prvakinje mogu u "gradu svetlosti" naslutićemo već u večerašnjem meču prvog kola A grupe protiv Francuske (21.00). 

Tijana Bošković, Maja Ognjenović, Bianka Nuša, Jovana Stevanović i ostale izabranice Đovanija Gvidetija u petom vezanom učešću "orlica" na najvećem sportskom takmičenju dobro su odradile pripreme, nemaju većih zdravstvenih problema, a kvalitet i motivacija nikada nisu bili sporni.

 

 

Na njihovom talasu stigle su do olimpijskog bronze na pretodnim OI, u Tokiju, a pre toga do istorijskog srebra u Rio de Žaneiru 2016. godine, da bi u međuvremenu vezale planetarna zlata 2018. i 2022, odnosno druga mesta na Evropskim prvenstvima 2021. i 2023, čemu su prethodile dve vezane kontinentalne krune.

Što sa aktuelnim italijanskim trenerom na mestu selektora, što s njegovim zemljakom Danijeleom Santarelijem i, pre svega, u vreme genijalnog i dugovečnog kolekcionara reprezentativnih tantijema Zorana Terzića. 

 

 

Francuskinjama je ovo, pak, debitantsko učešće na Igrama i to samo zahvaljujući tome što je njihova zemlja domaćin. Na ostalim takmičenjima su najčešće samo statirale, pa im je najveći uspeh ikada šesto mesto na EP 2023. Ne računajući zlata u manje važnoj Evropskoj ligi (2022) i FIVB Čelendžer kupu (2023), na koje selekcije "teškaši" mahom šalju druge postave. 

Muški tim Francuske je daleko viši nivo, što je aktuelni olimpijski prvak pokazao i u sinoćnjoj tesno dobijenoj pobedi nad Srbijom, na povratničkom nastupu "orlova" na najvećem sportskom takmičenju, pa "orlice" imaju priliku da uz očekivano osvajanje bodova, usput, "osvete" poraz sastava iza kog selektorski stoji Igor Kolaković. 

PRVI SET - 25:17 

Odbojkašice Srbije, u startnom sastavu Buša, Uzelac, Ognjenović, Bošković, Aleksić, libero Popović, uzele su prvi poen, vodile s 2:1, 3:2, 4:3... da bi u jednom trenutku otišle na +3 (6:3). Ne obazirući se na navijanje dupke pune hale, odnosno tačno 10.200 gledalaca na tribinama. 

Rezultatski neopterećena francuska ekipa grizla je svom snagom, gledajući da što više iskoristi to što su rivalke polako "nameštale" ruku i tražile pravi ritam, dok nisu iskoristile šansu za izjednačenje (11:11). A, onda i povele iz prvog sledećeg servisa. Malo posle toga opet su stigle do egala nade (13:13). 

Međutim, stvari su ubrzo potpuno vraćene pod kontrolu našeg tima. Poenom debitantkinje Hene Kurtagić pobegao je ponovo na trokorak prednosti (17:14). dok je uspeo blok Buše najavio ishod tog dela utakmice u gradu na Seni (20:16). Nizali su se precizni udarci iz vazdiha i sa zemlje, do manje više rutinskog vođstva u setovima.

 

 

DRUGI SET - 25:17 

Srpkinje su i u drugi deo meča ušle bolje i povele, s tom razlikom što je odmah počela da radi rezultatska klackalica. Naše dame su sticale sitnu prednost, a autsajderske s druge strane mreže je poništavale (1:1, 2:2, 3:3...). Da bi iz jednog dobrog bloka otišle u plus (5:6). 

Naravno, nije bilo panike u našim redovima, ali +2 za rivalke u jednom momentu (7:9) bio je signal da devojke treba da pojačaju "gas" i vrate izazivačice u realnost. Uglavnom, očas posla su ponovo stigle do fine zalihe (12:9). I nastavile da istrajavaju u toj energiji, pa su sa 16:10 kaparisale dupliranje setovske distance. 

Batrgale su se Francuskinje do novpg mini odmora, ali nije bilo više teorije da uhvate korak, samo je bilo pitanje ko će dovesti Srbiju na set do pobede nad domaćim sastavom. Učinila je to Sara Lozo, udarcem o vrh rivalskog bloka. 

 

 

TREĆI SET - 25:22

U trećem setu trebalo je mirno posao privesti kraju. pa su naše odbojkašice, želeći da se što pre vrate u Olimpijsko selo i odu na spavanje, odmah ubacile u treću brzinu. Kao dlanom od dlan, na semaforu je zablinkalo velikih 5:0. Francuska je samo na momente, velikom borbenošću, uspevala da pokaže da je živa, ali jasno je bilo da joj nema pomoći. 

Svejedno, publiika je sve vreme zdušno bodrila svoje ljubimice i jako se radovala svakom približavanju Ognjenovićevoj i curama, a tek kada su im tako žilave i uporne prišle na 10:12 ili 12:13, 13:14... Ili, kada su na kraju jedne duge i vrlo atraktivne razmene lopte umalo stigle do egala. Umesto toga, Tijana i drugarice su povele s 15:13. 

Samo naizgled je bilo gusto na 18:17, pošto je razlika u znanju tolika da trijumf u tri seta ni u jednom trenutku nije stvarno ugrožen. Na kraju su sačuvani energija i koncentracija za prave izazove, počev od derbija sa Sjedinjenim Američkim Državama (31. jul), koje su ranije izgubile od Kineskinja (2:3 u setovima). 

 

 

Tijana Bošković zapretila je aktuelnim olimpijskim šampionkama s 14 večerašnjih poena, a Aleksandra Uzelac (13), Bianka Buša (11), Maja Aleksić (9), Hena Kurtagić (8...) bile su tu da joj pripomognu u rušenju domaće selekcije, na početku novog pohoda na najvredniju olimpijsku medalju.