Srbija u Parizu

Odbojkaši Srbije izgubili od Frnancuske, posle velike borbe, Đoković sa porodicom bodrio izabranike Igora Kolakovića

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.07.2024 19:02
Odbojkaši Srbije posle 12 godina ponovo na OI Profimedia
Odbojkaši Srbije posle 12 godina ponovo na OI

Muška odbojkaška reprezentacija vratila se na Olimpijske igre posle tačno 12 godina odsustva. Ipak, nisu imali sreće srpski odbojkaši jer su već na startu naleteli na šampiona Francusku.

Izabranici Igora Kolakovića, posle velike borbe poraženi od domaćina, ali su pružili odličnu partiju. Na kraju Francuska - Srbija 3:2 (23:25, 25:17,25:17,21:25,15:6).

Odlično su otvorili meč srpski odbojkaši. Dobili su prvi set, ali su Francuzi uzvratili u naredna dva. Nije to sputalo srpske odbojkaše, koji su posle prave drame dobili četvrti set. 

Sa tribina srpske odbojkaše bodrio je i Novak Đoković sa porodicom, što je izabranicima Igora Kolakovića, dalo snagu posebno u tom četvrtom setu da slome otpor rivala i izjednače na 2:2.

Ipak, peti set je zasluženo pripao Frnacuzima, koji su u odigrali odlično poslednju deonicu. 

Sistem takmičenja je od ove godine je promenjen, plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.

 

 

FRANCUSKA - SRBIJA  3:2 (23:25, 25:17,25:17,21:25,15:6)


SRBIJA: Kovačević 7, Kapur, Krsmanović 6, Ivović 10, Jovović 4, Kujundžić 10, Perić, Atanasijević 10, Luburić 12, Podraščanin 13, Todorović, Nedeljković 2.

FRANCUSKA: Činenijeze 5, Grebenikov, Patri 22, Toniuti, Tili , Engape 14, Brizar 4, Le Gof 7, Kleveno 23, Luati 1, Fore 2, Jofrei. 

 

Prvi set - 23:25


Uprkos tome što su Francuzi ušli kao favoriti u duel sa Srbijom, naši odbojkaši su dobro otvorili meč. 
Igrao se poen za poen do 2:2, da bi Srbija došla do prednosti od 4:2, pa i 5:3. Ipak, Francuzi su sa četiri vezana poena uspeli da steknu novu prednost. 

Na 8:6 za Francuze, proradio je Marko Ivović, a zatim su se nizali poeni, Marko Podraščanin je imao odličan blok za 8:8.

Povela je Srbija (8:9) zahvaljujući Ivoviću, a zatim su usledila još dva vezana poena za 8:11.

Nošeni odličnim Podraščaninom koji je iz bloka osvojio i dvanaesti poen, Srbija je otišla na prednost od dva razlike, a onda je pogrešio Dražen Luburić za 11:12 za našu selekciju.

Kolaković je zatim ubacio Atanasijevića umesto Luburića, koji je odmah doneo poen Srbiji. Usledila su još dva vezana za 11:15.

 


Nastavili su naši odbojkaši da igraju sigurno, pa su zahvaljujući dobrom servisu i bloku, vrlo brzo stigli na 15:19.

Usledila je potom greška u bloku, pa i lopta u autu Atanasijevića za 17:19. To je dalo "krila" Francuzima, koji su uz pomoć publike "topili" prednost naše reprezentacije. 

Morao je da uzme taj-aut Kolaković, kako bi presekao seriju domaćina.

 

 

Uroš Kovačević doneo je dvadeseti poen Srbiji, a zatim je i pogrešio iz servisa za - 18:20.  Nedeljković je hrabro odigrao na mreži za 18:21, a onda je blok Srbije pogrešio. Usledio je pad koncentracije srpskih igrača, pogrešio je Atanasijević u bloku, a Francuzi su stigli do 21:21. 

Ipak, najbolji igrač Srbije, vratio je prednost fantastičnom paralelom, ništa tu nije mogao blok Francuske. Poen iz bloka doneo je Podraščanin, a onda i Nikola Jovović za 22:24.

 

 

Na set poen Srbije pogrešio je Ivović, ali je Atanasijević doneo set Srbiji.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Dražen Luburić sa pet poena, dok je četiri imao Marko Ivović.

 

 

Drugi set - 25:17

Nije izgubljeni set demoralisao Francuze, koji su vrlo brzo stekli prednost od 4:1. Uspela je Srbija da veže dva poena preko Podraščanina i Atanasijevića, međutim to nije bilo dovoljno. 
Domaćin je počeo da igra odlično, posebno se to odnosilo na servis, pa je vrlo brzo na semaforu pisalo 11:7.
Za razliku od našeg tima koji nije bio tako dobar u tom segmentu igre. Ivović i Krsmanović, doneli su dva poena za 13:8,  a Atanasijević je doneo deveti poen. 

 


Igrao se pone za poen, a izabranici Igora Kolakovića, nikako nisu uspevali da se približe Francuzima, koji su stabilizovali prijem.

Odlično je reagovao Podraščanin na mreži kod 15:10 za Francuze, ali su greške Ivovića i Kovačevića bile kobne za srpski tim, pa je na tajm-autu bilo 17:10 u korist domaćina. 

Usledila su još dva poena za domaće i bilo je jasno da idu ka izjednačenju u setovima, iako se naši odbojkaši nisu predavali. 

Drugi set završen je posle samo 20 minuta igre, a Francuska je izjednačila na 1:1 u setovima.  

Treći set - 25:17

Obe reprezentacije ušle su u treći set maksimalno oprezno, pa se igrao poen za poen. Za razliku od prethodnog Srbija je poboljšala prijem, ali dobro su stajali i Francuzi. 

Maksimalno čvrsto se igralo, obe reprezentacije su smanjile broj grešaka, a prvu osetniju prednost Francuzi su imali na 11:9, posle greške Ivovića. 

Ipak, brzo je ispravio grešku i doneo deseti poen Srbiji, a izjednačenje na 11:11 stiglo je baš iz njegovog servisa.  
Usledila su tri vezana poena za Francusku za 14:11, pa je Kolaković morao da uzme taj-aut. Pre toga izblokiran je Podraščanin. 

 

 

Uspela je Srbija da smanji preko Uroša Kovačevića na 13:15, međutim Patri je uzvratio. 
Nikako naši reprezentativci nisu uspevali da dođu do mini serije iako je bila dobra na prijemu.

Uspeli su da odmaknu na četiri poena Francuzi došli su do 20:16, a zatim su Olimpijski šampioni preko Klevanoa došli do 22:16. 

Pali su naši u završnici u trećeg seta, pa je i ova deonica završena sa 25:17 za domaćina. 
 

Četvrti set - 21:25


Dobro su otvorili naši četvrti set, ali je aktuelni šampion, vrlo brzo napravio razliku na 6:3. 

Posle dobrog napada i bloka, Srbija je došla do 6:5, a su usledili sjajni napadi Ivovića za 7:7. Iako su Francuzi vezali tri poena, nisu se predavali Podraščanin i drugovi. Sigurnim servisom i dobrom igrom na mreži Srbija je došla do vođstva.

Uz dva poena Podraščanina i dijagonalu Kujundžića za 11:12. Borili su se kao lavovi srpski odbojkaši, ali su Francuzi uspevali da uvek stignu razliku Srbije. Na 14:14 usledio je fantastičan napad Engapea, a posle tri vezana poena reagovao je i Kolaković. 

Uspao je Ivović da smanji na 17:16, ali blok Francuza zaustavio je naš napad za 18:16.
Kada se činilo da će Francuzi rutinski da završe meč, Atanasijević je fantastičnim napadom doneo izjednačenje Srbiji 18:18.

 

 

Upecao se Le Gof za 21:19 i Srbija je tako vezala tri poena, ali blok Srbije nije u narednom napadu posle tajm-auta da zaustavi napad Francuza. 

Trojni blok na drugoj strani nije uspeo da zaustavi Kujundžića, a zatim je Krsmanović doneo još jedna poen za 20:23.

Prava drama viđena je u završnici četvrtog set. Nošeni podrškom sa tribina, Francuzi su dali sve od sebe da dođu do izjednačenja. Ipak, posle servisa Luburića, pogrešili su Frnacuzi i četvrti set je pripao Srbiji. 

 

 

 

Sa tribina, odbojkaše Srbije bodrio je i najbolji teniser sveta Novak Đoković sa porodicom.

Peti set - 15:6

Mnogo bolje su otvorili peti odlučujući set odbojkaši Francuske. Nošeni fantastičnom podrškom sa tribina, vrlo brzo su stigli do prednosti od pet poena. Ređale su se greške iz napada nape selekcije. Ipak, nisu bili precizni, pa je na semaforu pisalo 8:2.

Ništa reprezentacija Srbija enije mogla u petom setu. Kao da su dodali u "petu" brzinu domaćini i zasluženo su stigli od 10:2.

Do kraja petog seta, pokazali su veliku želju izabranici Igora Kolakovića, međutim inspirativni su bili Frnacuzi i lakše od očekivanog priveli meč kraju.

Sledeću utakmicu Srbija igra protiv Slovenije.

Grupa A

Francuska - Srbija 3:2 (23:25, 25:17,25:17,21:25, 15:6)
Slovenija - Kanada
30.07.2024. - Slovenija - Srbija
30.07.2024. - Francuska - Kanada
02.08.2024. - Francuska - Slovenija 
02.08.2024. - Kanada - Srbija 

 

Standings provided by Sofascore