Srbija u Parizu

Japan namučio Srbiju, ali Dušan Mandić nije dozvolio senzaciju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.07.2024 13:23
Dušan Mandić je najefikasniji u taboru Srbije Tanjug/AP Photo/Luca Bruno
Dušan Mandić je najefikasniji u taboru Srbije

Prethodna dva meča vaterpolista Srbije sa Japanom (Fukuoka i Doha) bili su dovoljno dobra opomena za "delfine" da u meč treba da uđu maksimalno od starta kako im se ne bi ponovilo da u poslednje dve četvrtine moraju da dodaju gas do daske kako bi ostvarili pobede (16:10, 17:10). I ne samo da se istorija ponovila, već su Japanci odolevali sve do kraja, već je Srbija strepela sve do poslednjih sekundi. Srećom Dušan Mandić je svetska klasa, nije dozvolio senzaciju - 16:15 (4:4, 3:4, 5:3, 4:4). Teška pobeda, ali se bodovi računaju. U prvom meču B grupe Olimpijskog turnira u Parizu Španija je pobedila Australiju 9:5 (2:1, 3:2, 3:1, 1:1).

PRVA ČETVRTINA 4:4

Olimpijski šampioni iz Tokija su od starta stavili do znanja Japancima da će ovaj meč biti drugačiji od prethodna dva. Snažna odbrana, pa dva projektila Dušana Mandića i već posle dva minuta Srbija je vodila 2:0. Japanci imaju specifičan način odbrane (presing po celom bazenu), jako su dobri plivači i preko Inabea uspeli su da izjednače na 2:2 iskoristivši igrača više.

Ipak, kvalitet najiskusnijih igrača Mandića, te kapitena Nikole Jakšića ponovo su doneli prednost "delfinima". Sjajn gol je postigao Vico iz odbojkle preko glave za novu prednost od dva gola (4:2). Iskoristili su Japanci i drugi put igrača više i vratili su se na gol minusa, Razbranio se Nišimura, skinuo je tri šuta. Sudije su 1:17 minuta pre kraja gledale VAR, lopta je prešla gol crtu pa su Japanci ponovo stigli do izjednačenja (4:4). Iskoristili su sva tri isključenja Srbije. Remi posle prve četvrtine.

DRUGA ČETVRTINA 3:4

Srpski vaterpolisti slabo su snalazili na odbranu Japanaca, koji nisu iskoristili nji penal jer je izvođaču ispala lopta. Međutim, Suzuki je iznenadio Filipovića za prvo vođstvo Japana (5:4) u 13. minutu. Period od skoro šest minuta bez gola prekiuo je trećim golom Mandić. Vodila je Srbija, ali Japanci nisu promašivali sa igračem više pa je Takeda doneo prednost na poluvremenu od 8:7.

TREĆA ČETVRTINA 5:3

Braća Strahinja i Viktor Rašović brzo su vratili prednost Srbiji i nagovestili da bi, sad već po tradiciji Japan mogao da bude potopljen kao u prethodna dva meča. Ali, sudije su dosudile i treći peterac za rivala "delfina", Filipović je odbranio udarac Vatanabea, što je bilo jako bitno na psihološkom planu. Pogodio je i Dedović za 10:8, Japanci su se pet minuta odbijali o odbranu "delfina", Drašović je pogodio za 11:8, ali je Inaba pogodio iz peterca.

Međutim, fizička snaga srpskih vaterpolista dolazila je do izražaja, Nikola Jakšić je održavao tri gola prednost. Filipović je skidao šuteve, ali posle greške u napadu iz kontre je rival došao na 12:10. Mandić je promašio zcier, da bi ponovo dozvolili kontru za 12:11 preko Ogave. Tresli su reprezentativci okvire gola, dali su Japancima napad za novo izjendačenje, ali je stativ a bila saveznik Filipovića.

ČETVRTA ČETVRTINA

Japanci su izgleda dobro radili na kondiciji u pripremama za OI u Parizu. Inaba je bio skoro nepogrešiv (5/6), pa je bilo 12:12 na startu poslednje deonice. Međutim, Dušan Mandić je klasa, namestio je "praćku", ali i sudije su bile prestroge prema Srbiji. Imali smo duplo više isključenja od rivala. Rezultat 13:12 stajao je dva minuta, dok Mandić nije napravio majstoriju za 14:12 na pet minuta pre kraja.

Bili su Japanci sjajni u realizaciji na ovom meču, Vatanabe je pogodio sa 10 metara za 14:13. Srbija je dvostruki uzastopni olimpijski šampion i zbog sjajne odbrane. Jakšić je iznudio peterac na snagu, a Mandić je ponovo doneo dva gola prednosti 15:13. Borili su se Japanci do krajnjih granica, pa je Inaba na 1:53 minuta do kraja doneo novo izjednačenje 15:15. Ali, Dušan Mandić nije želeo da dozvoli eventualne peterce i senzaciju. Šestim golom je doneo prednost, odbrana je odradila svoje i Srbija je imala napad da osigura pobedu. Nije, ali je ukradena lopta za trijumf. Težak.

Srbija: Filipović, Mišović, Mandić 7, Str. Rašović 1, Ranđelović, Ćuk, Dedović 2, Drašović 1, N. Jakšić 2, Ubović, Vico 1, P, Jakšić, Vik. Rašović 2.

Olimpijski turnir u vaterpolu, prvo kolo

Grupa B

Australija - Španija 5:9
Srbija - Japan 16:15
Francuska - Mađarska 19.30

 

Пласман обезедио Sofascore