Srbija u Parizu

Svetski vicešampioni protiv "drim tima": Može li Srbija da ponovi skalp sa Mundobasketa iz Kine?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.07.2024 11:33
Srbija je savladala Ameriku na Mundobasketu u Kini 2019. godine MN Press
Srbija je savladala Ameriku na Mundobasketu u Kini 2019. godine

Košarkaši Srbije će danas započeti takmičenje na Olimpijskim igrama u Parizu, a prvi protivnik će im biti osvajač zlatne medalje iz Tokija i prvi favorit za najsjanije odličje ove godine, selekcija Sjedinjenih Američkih Država (17.15).

Dve reprezentacije su odmerile snage u pripremnoj fazi za OI, na turniru u Abu Dabiju. Amerikanci su tu ubedljivo trijumfovali bez Kevina Durenta, ali treba napomenuti da je i Srbija bila bez kapitena Bogdana Bogdanovića, kao i bez Nikole Milutinova, Dejana Davidovca i Nikole Jovića.

Selektor Svetislav Pešić je hvalio protivnika, ali je istakao i da nema potrebe da se izlazi na teren ako misliš da ne možeš da pobediš.

"Rival je izuzetno kvalietan i fizički veoma jak, ali ne treba ni da ulaziš u dvoranu ukoliko nisi spreman da timskom odbranom pokušaš da neutrališeš taj njihov kvalitet. Igramo Olimpijske igre i igrači su motivisani, a taj motiv može da nedoknadi nedostaka fizičke spreme kod nekih igrača", rekao je Pešić.

 

 

"Orlovi" će biti kompletni na ovom meču, dok će Stiv Ker imati problema sa sastavom. Pod znakom pitanja su Džoel Embid i Entoni Dejvis. Centri SAD-a su bili bolesni u prethnodnih nekoliko dana, te nije poznato da li će igrati protiv Srbije. Ipak, očekuje se da Kevin Durent bude spreman i nađe se u sastavu za utakmicu.

Kada je u pitanju poslednji takmičarski meč dve reprezentacije, on je odigran još u Kini 2019. godine na Mundobasketu. Amerika je promenila čitav tim od tada, dok Srbija u sastavu ima samo četiri košarkaša koja su igrala i na tom meču. To su Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nikola Milutinov i Bogdan Bogdanović. 

Upravo je nekadašnji igrač Partizana i bio najefikasniji pojednac na meču sa 28 poena. On je vodio Srbiju do trijumfa (94:89), a nadamo se da će se isti scenario ponoviti i danas.