Srbija u Parizu

Pešić i nacija ponosno trljaju ruke: Srbija razbila Grke pred put u Lil!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.07.2024 21:55
Košarkaši Srbije tokom utakmice sa Grčkom u Areni MN Press
Košarkaši Srbije tokom utakmice sa Grčkom u Areni

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom je okončala ciklus pripremnih utakmica za predstojeće Olimpijske igre, pošto je večeras pred krcatim tribinama beogradske Arene savladala selekciju Grčke rezultatom 94:72 (26:21, 22:18, 24:19, 22:14), nanevši Helenima prvi poraz još od početka septembra i meča sa Crnom Gorom na Svetskom prvenstvu.

Publika u našoj najvećoj dvorani imala je priliku da uživa u jednoj čvrstoj i lepoj utakmici za gledanje između ekipa koju su pretendenti za medalje u Parizu, kao i u duelu dva MVP igrača NBA lige, dok je selektor Svetislav Pešić, nadamo se, dobio neku jasniju sliku o tome ko će nas predstavljati na Olimpijskim igrama, pre njegovog konačnog spiska i put u Lil, koji je zakazan za sredu u jutarnjim časovima.

Kada se sve sumira - sedam pripremnih utakmica, pet pobeda i dva poraza, sasvim su solidan rezultat u ovom ciklusu, budući da mnogi od igrača koji putuju u Lil nisu dugoročni zajednički kontinuitet rada. Neke stvari, poput skromne odbrane na perimetru protiv Japana, kao i loša druga poluvremena protiv Australije i Amerike, pozivaju na oprez i zabrinutost. Ali, sve u svemu, jedna dobra slika naše reprezentacije u prethodnih mesec dana, koja je samo postala bolja posle meča sa Grčkom. 
 


Petorka predvođena Jokićem, Bogdanovićem, Avramovićem, Dobrićem i Petruševim, nekako, najbolje se pokazala večeras i upravo na njihovim krilima, "orlovi" su stekli prvu dvocifrenu prednost u finišu uvodne četvrtine (23:13). Dal` zbog jake podrške sa tribina, ili činjenice da u svom taboru nisu imali glavnog orkestratora, Nika Kalatesa, Heleni su metiljavo ušli u meč.

Već na startu utakmice ušli su u seriju promašaja, a Srbija se za razliku od prethodnih mečeva, ovaj put, dobro i organizovano branila. Naročito na perimetru i kod čuvanja Adetokumba na visokom postu, pa su "orlovi" uvodnu četvrtinu rešili u svoju korist (26:21), da bi sredinom druge deonice otišli i na "+ 11" - (34:23).

Tokom tog perioda uglavnom se igralo po notama Jokića, uz potporu Milutinova i Petruševa u reketu, dok su sa spoljnih pozicija "rešetali" Bogdanović i Avramović. Čak 12 asistencija Srbija je imala do poluvremena, ali takođe uz osam izgubljenih lopti, koji se, iskreno, mogu prepisati i greškama egzibicije, budući da se igralo i za osmehe na tribinama. 

Međutim, sa takvim, opuštenim pristupom, Grčka je uspela da se vrati do kraja deonice (41:37) i kazni letargičnu odbranu Srbije, koja je počela da posustaje kada god na parketu nije bilo Jokića i Bogdanovića. Da bi se sve ponovo vratilo na vodenicu srpskog tima do odlaska na odmor (48:39) kada je duo iz NBA lige izašao na teren. 
 


Dolaskom treće četvrtine, Srbija je ponovo počela da diže ritam. Sukcesivno, uz pametna rešenja u napadu, dok je Grčka "gubila dah" pod obručima. Zahvaljujući gotovo duplo većem broju skokova, "orlovi" su preuzeli kontrolu igre i uz visoke procente šuta poveli 72:56 pred odlučujuću deonicu, gde je Svetislav Pešić iskoristio priliku i promešao karte u reketu u slučaju da ostanemo bez Jovića i Davidovca na "četvorci".

Kako je utakmica odmicala, tako je kvalitet Srbije sve više dolazio do izražaja. Visoki procenti realizacije šuta za tri poena, koji su u jednom trenutku išli i do 50 odsto, kao i dobro uigrane blic akcije sa Jokićem, donele su Srbiji prednost od gotovo 20 poena sredinom poslednje četvrtine (80:62), kada se već mogao naslutiti pobednik. A, nastavak meča protekao je u mirnijem tonu. 

Pešić je na kraju "promešao karte", šansu dao rovitom Joviću i pojedinim igračima koji nisu imali veliku minutažu u proteklom periodu. I, manje/više, svi su se solidno pokazali.

Najefikasniji na parketu bio je Bogdanović sa 19 poena. Jokić je dodao 16 uz osam skokova i šest asistencija. Petrušev je imao još jednu zapaženu utakmicu, postigavši 15 poena uz osam skokova, dok su dvocifreni bili još Milutinov (11) i Jović (10). Listu stelaca grčke reprezentacije predvodio je Adetokumbo sa 17 poena, dok je 10 timao Papanikolau.

Sada ostaje onaj glavni deo kada će Pešić precrtati četiri igrača sa spiska i odlučiti ko će se naći u avionu za Lil u sredu, a budući da Davidovca večeras nije bilo u rotaciji i sudeći po izjava selektora od pre, sva je verovatnoća da će košarkaš Crvene zvezde ipak ostati u Beogradu.

No, dobro... Vreme će pokazati, a konačan spisak Pešić treba najkasnije da dostavi do 24. jula.

Srbija prvu utakmicu u Lilu igra protiv Amerike u nedelju od 17:15 časova.