Srbija u Parizu

Nisam pesimista, oprezan, tužan...ali i ne skačem od radosti: Svetislav Pešić instistira na realnom sagledavanju snage "orlova"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.07.2024 22:40
Svetislav pešić, selekor Srbije, još čeka ekipi da poraste do Igara u Parizu MN Press
Svetislav pešić, selekor Srbije, još čeka ekipi da poraste do Igara u Parizu

Košarkaška reprezentacija Srbije večeras je pobedila Japan, u novom prirpremnom meču za Olimpijske igre u Parizu, a kako su tome prethodili porazi od jačih ekipa Australije i Sjedinjenih Američkih Država teško je u ovom trenutku, sa sigurnošću, tvrditi gde su tačno "orlovi" nekoliko pre dana pre početka OI. 

Da li su bolji ili slabiji u odnosu na dobijenu sliku, a još teže je proceniti dokle mogu da odlete u Francuskoj, iako na turnir stižu s oreolom aktuelnog viceprvaka sveta i jači za jednog vanserijskog Nikolu Jokića u odnosu na Mundobasket. Čak ni selektor Svetislav Pešić nije načisto. 

"Šta je pitanje, ne znam? Uopšte ne očekujem ništa. Ovo je izuzetna situacija za nas. Ja ne razmišljam uopšte o protivnicima, respektujem i naravno pripremam se kad dođe vreme za utakmicu. U ovom trenutku stvarno ne razmišljam o Amerikancima i razmišljam da vidim kako pojedinačno i timski možemo da porastemo za ovih nekoliko dana. Neki igrači nisu igrali i trenirali, traži se neki kontinuitet, ne bavim se Amerikom, time pogotovo. Bavim se da pomognemo svima, medicinski staf da vrati igrače u optimalnu fizičku spremu. Malo je vremena, ali imamo nedelju dana do utakmice. Za nedelju dana mogu mnoge stvari da se poprave, tako da me Amerikanci i ne zanimaju. Što se tiče plasmana, teško je očekivati da možemo da budemo prvi, jer su Amerikanci favoriti u svakom smislu, ne samo kad smo mi u pitanju. Treba da dobijamo utakmice gde smo mi favoriti", kaže Pešić. 

 

 

Južni Sudan je juče umalo pobedio selekciju SAD, pokazavši da Amerikanci nisu ipak svetlosnu godinu ispred ostalih. 

"A videli ste kako je Južni Sudan odigrao tu utakmicu sinoć, vi mislite da je slučajno, a nije slučajno, to su igrači rođeni u Americi, igrači vrhunske klase. I moramo da se pripremamo, šta da radimo, ja vam govorim. Znam da po kafićima govore da uvek Pešić traži neke izgovore, ali nije tako, ja govorim uvek ono što vidim. Ne kažem vam sve, jer nemam obavezu, ali ono što govorim je čista istina. Te ekipe koje nas čekaju, moramo da budemo jaki u duelu, skoku, odbrani, da bismo uzeli sudbinu u svoje ruke i dobili svoje mečeve. Drugo mesto je važno. Još je važnije da budeš najbolji drugi od svih drugoplasiranih, jer izbegavaš prvog iz Grupe A i B. Treba prvo da se kvalifikujemo. Trećeplasirane ekipe ne idu sve, samo dve".

 

 

Seća se Pešić nekih bolnih momenata iz prošlih godina, pa je upotrebio narodnu izreku za presek aktuelna situacije. 

"Nisam oprezan, niti pesimističan, verujem svojoj ekipi nego što vi mislite. Koga zmija ujede, on se i guštera plaši. Ja sam ne plašim, ali sam trener, moram da gledam realno na situaciji. Niti da budem veseo, da skačem, da ljubim i pokazujem tri prsta, niti da budem tužan. Ja sam trener i treba da pomognem ekipi. Mora da se zna realna situacija, da bi se posle dizalo samopouzdanje. Moramo da znamo gde smo", jasan je popularni Kari, koji ima muku i s povredama igrača.