Srbija u Parizu

Košarkašice Srbije pobedile Nigerijke pred Olimpijski turnir u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.07.2024 18:55
Jovana Nogić pružiula je vrlo dobru partiju protiv Nigerije MN Press
Jovana Nogić pružiula je vrlo dobru partiju protiv Nigerije

Košarkašice Srbije pobedile su u beogradskoj Areni Nigeriju 70:62 (21:15, 18:14, 18:18, 13:15) i pokazale da podižu formu pred početak letnjih Olimpijskih igara u Parizu. Bila je ovo dobra provera Srbije pred start košarkaškog turnira gde ih od 28. jula i meča sa Portorikom, očekuju u Grupi A dueli još i sa Kinom i Španijom. Nigerija na OI igra u B grupi sa Kanadom, Australijom i Francuskom.

Imale su izabranice selektorke Marine Maljković prilike da vide šta ih čeka u Parizu, jer su Nigerijke igrale veoma čvrsto u odbrani, sa mnogo kontakata, ofanzivnih skokova. Posle uvodnog egala, Saša Čađo je sa dve trojke "odlepila" Srbiju na šest razlike (16:10), pogodila je sa distance i Ivana Raca, pa je Srbija prvu deonicu dobila 21:15. Dosta dobro je funkcionisala odbrana košarkašica Srbije, pa otud i jako slab procenat šuta rivalki.

Selekcija Srbije igrala je izvarnedno odbranu, ostavila je Nigeriju na samo tri poena u pet i po minuta i stigle do 32:18! Dugalićeva je isporučila dve rampe, ali su nekim greškama reprezentativke Srbije dozvolile rivalkama da naprave seriju 7:0. Međutim, Jovana Nogić je trojkom vratila dvocifrenu prednost, koja je održana do kraja poluvremena (39:29).

Dobro su kontrolisale meč košarkašice Srbije i u nastavku meča. Igrale su jako u odbrani, "čitale" akcije rivalki i održavale su dvocifrenu prednost. Jovana Nogić je podigla razliku na "plus 15" (48:33), a jedino što je moglo malo da brine selektorku Maljković je mnogo ofanzivnih skokova Nigerijki. "Žute minute", kada dođe do pada (četiri minuta bez koša), što su Nigerijke iskoristile da serijom od 8:0 stignu na 48:41, može takođe da brine selektorku Srbije, ali nekako uvek u tim kriznim momentima pojavljivao se šut spolja. Nadija Smailbegović je pogodila trojku, pa dvojku i Srbija je u poslednju deonicu ušla sa "plus 10" (57:47).

Punih četiri mi9nuta i 20 sekundi Srbija nije postigla koš u poslednjoj četvrtini, ali je Nigerija uspela da postigne samo tri poena. Jovana Nogić je trećom trojkom prekinula taj novi post, pa je Dugalićeva pogodila sa distance i donela prividan mir u finišu meča (68:58). Ali, na 45 sekundi do kraja Nigerijske su manjila na 68:62, ali je drama izostala. Košarkašice Srbije sa osmehom odlaze u Pariz.