Srbija u Parizu

Predsednik Aleksandar Vučić primio olimpijski tim Srbije i uručio državnu zastavu za Igre u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.07.2024 10:08
Aleksandar Vučić primio olimpijski tim Srbije i uručio državnu zastavu za Igre u Parizu FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs
Aleksandar Vučić primio olimpijski tim Srbije i uručio državnu zastavu za Igre u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas olimpijski tim Srbije i uručio državnu zastavu koju će nositi na Igrama u Parizu. Zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja nosiće odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić.

Prvu reč imao je Aleksandar Vučić, koji je na izlaganju poželeo sreću svim olimpijcima Srbije na predstojećim Igrama u Partizu, koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta. 

"Imam veliku tremu da stojim ispred ovakvih sportskih velikana i da mi je zadatak da im poželim srećan odlazak. Dobro je Boža Maljković jednom rekao, da ako si u Srbiji vrhunski sportista, mora prvo da budeš najbolji na svetu pa onda ovde", rekao je Vučić i dodao:

"Sa druge strane, nema veće časti da učinite nešto lepo za svoju zemlju. Hoću da vam kažem da ćemo mi sa strepnjom i nadom pratiti svaki vaš natup, apsolutno svakog od naših sportista. Dd vas u tekvondou, rvanju grčko-rimskim, slobodnim stilom, džudou, boksaru od Šadrine, Sare do Abasova, svih oko šahista, od boćara, od boćarki, da ne govorim o atletičarima. Na strelce neću da vršim veći pritisak... Nadamo se najvećoj žetvi medalja do sada, Srbija je svim srcem uz vas", dodao je predsednik Vučić.

On je podsetio da će Srbija za svaku osvojenu zlatnu medalju na OI isplaćivati 200.000 evra i dodao da je mali broj zemalja na svetu odlučio da isplaćuje tako velike nagrade.

"To ćemo raditi jer smo želeli da vam pokažemo koliko je to važno za nas", naglasio je Vučić, koji smatra da će košarkaška utakmica u Lilu između Srbije i SAD oboriti sve rekorde gledanosti

Zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja nosiće odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić. Na prijemu u Predsedništvu Srbije bili su srpski olimpijci - košarkaši, košarkašice, odbojkaši, odbojkašice, vaterpolisti, atletičari, rvači... Takođe, prisustvovali su i ministar sporta Zoran Gajić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković. Srbiju će na Igrama u Parizu predstavljati 112 sportista.

 

 

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta. Prva takmičenja počinju dva dana ranije, ceremonija otvaranja Olimpijskih igara zakazana je za 26. jul uveče. Program sadrži 329 događaja u 32 sporta, od čega je brejkdens novi.

Srbija će imati pet timskih selekcija - mušku i žensku u košarci i odbojci, kao i muški vaterpolo tim. Angelina Topić i Adriana Vilagoš su vicešampionke Evrope u skoku uvis i bacanju koplja, iako su i dalje u tinejdžerskom uzrastu.

Deo olimpijskog tima su i dosadašnji osvajači medalja: Ivana Španović, Damir Mikec, Novak Đoković, ženska odbojkaška reprezentacija, ženska košarkaška reprezentacija.

Odluka da Pariz bude domaćin Olimpijskih igara zvanično je stupila na snagu na 131. zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta održanom 13. septembra 2017. godine u Limi. Ovom pobedom, Francuska je dobila priliku da na svojoj teritoriji organizuje šeste Olimpijske igre. Pored Pariza koji će tri puta biti domaćin Letnjih OI (1900, 1924. i 2024), u Francuskoj su do sada tri puta održane Zimske olimpijske igre.