Srbija u Parizu

Gurjan u superlativu o "orlovima": Srbija ima sve šanse da se bori za zlatnu medalju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.07.2024 21:59
Brajan Gurjan istakao je Srbiju kao glavnog rivala SAD Profimedia
Brajan Gurjan istakao je Srbiju kao glavnog rivala SAD

Košarkaška reprezentacija Srbije je poražena od Australije 84:73 (20:15, 19:25, 23:19, 22:14) u prvoj prijateljskoj utakmici u Abu Dabiju. Na ovom meču je definitivno presudio šut za tri poena. Naši košarkaši su šutirali tek 3/22 za tri, dok je Australija postigla 10 trojki iz 23 pokušaja.

Posle utakmice je za medije govorio selektor "kengura", Brajan Gurjan, koji je u superlativu govorio o našem nacionalnom timu i igri Srbije prikazajnoj u dosadašnjem delu priprema, ali i samoj organizaciji u utakmica u Abu Dabiju. 

"Čitav aranžman, svaki aspekt je bio za uživanje. Od hotela, hrane, podrške osoblja, ljudi koji brinu o nama, atmosfera. Juče uveče, nije bilo slobodnog mesta ovde. Atmosfera kao na utakmici za zlatnu medalju. Večeras smo imali naše navijače koji su se čuli iza nas. Veoma slično onome što nas čeka kada stignemo u Olimpijsko selo. To je bio cilj, odigrati kvalitetne utakmice. Igrali smo protiv dva sjajna tima. Moj tim je napredovao tokom ovog perioda. Bilo je fantastično okruženje za njih van terena da se okupe i napreduju. Zaista smo srećni što je ovo naš put ka Olimpijskom selu. Dobili smo ono što smo želeli", istakao je Gurjan. 

Potom se dotakao igre Srbije i naših šansi, smeštajući našu reprezentaciju u sam vrh favorita za osvajanje zlata. 

"Otkako sam ovde, video sam samo talenat. Tim Amerike sinoć i večeras dvostruki MVP. Tim koji ima sve šanse da se bori za zlatnu medalju", istakao je selektor Australije. 

Potom se dotakao samog meča sa našim timom, naglašavajući prednosti Srbije, ali i njegove selekcije. 

"Bili smo konkurentni večeras i borili smo se. Znali smo da igraju s karakterom. Igraju zajedno. Oni su jak tim. Ali osećamo da smo i mi. Ubedili smo našu grupu kako treba da igramo da bismo pobedili. Večeras smo bili malo više u tempu, više gore-dole. I oba tima su bila izuzetno borba u odbrani. Zato imam samo poštovanje za košarkaške zemlje. Dugo sam u ovome. To je jedna od najvećih zemalja na svetu u košarci. I kada pobedite utakmicu kao ovu, zaista je korisno pred turnir",  istakao je Gurjan, koji u svom timu ima trojicu košarkaša koji su igrali u Srbiji, pa je upitan i koliko mu je to važno i za pripremu mečeva.

"Mi kao treneri mislimo da momci koji su igrali u Evropi i u Evroligi i koji su se posle vratili znaju kako želimo da igramo sa našim nacionalnim timom. Razumeju važnost lopte. To je više timska košarka, kretanje, krađa lopti, čitanje odbrana. Ti momci se uvek vrate. I najbolji primer je Dante Eksum dok je igrao tamo. Džo Ingls, kada se vratio takođe. Imali su NBA iskustvo, ali kad igraju u najboljim evroligaškim timovima, uvek smo zaista uzbuđeni da kada se vrate odatle da su bolji igrači", zaključio je Gurjan.

Posle meča sa SAD  (sreda, 18.00) u Abu Dabiju, naš tim se vraća u Beograd gde će odigrati još dve pripremne utakmice - sa Japanom i Grčkom. Podsećamo i da će Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu igrati u grupi sa pomenutom Amerikom, odnosno Južnim Sudanom i Porto Rikom.