Istorija Srbije na LOI

Srbija u Tokiju 2021: Miličin povratak na tron, "delfini" strah i trepet, Preković "prebila" sve

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.07.2024 15:31
Osvajači medalja iz Tokija Profimedia
Osvajači medalja iz Tokija

Pandemija koronavirusa dovela je do toga da se Olimpijske igre 2020. održe godinu dana kasnije u Tokiju. Zbog svetske krize izazvane opakim virusom, kapaciteti gledališta na borilištima bili su znatno smanjeni, a na nekima čak nije bi bilo publike.

Srbija je u Japan poslala skromniju postavu nego na prethodnim Igrama, a nju je po prvi put činio veći broj dama nego muškaraca. Od ukupno 87 olimpijaca u 15 sportova, 44 su bile pripadnice lepšeg, 43 jačeg pola.

Međutim…

Tokio 2020

Broj sportista: 87
Sportova 15:
Zastavu su na otvaranju nosili Sonja Vasić i Filip Filipović.
Zastavu je na zatvaranju nosila Jovana Preković.
Broj osvojenih medalja: 3 (zlatnih) - 1 (srebrna) - 5 (bronzanih)

Srpski olimpijski tim je u Tokiju opet pomerio granicu i postavio novi rekord – od ukupno devet medalja, tri su bile zlatne, zasijalo je i jedno srebro, dok je osvojeno pet bronzi. Najsjajnija odličja pripala su tekvondistkinji Milici Mandić, karatistkinji Jovani Preković i vaterpolo reprezentaciji. Strelac Damir Mikec je bio drugi u disciplini 10 metara vazdušni pištolj, dok su bronze osvojili predstavnici Srbije u basketu 3x3, tekvondistkinja Tijana Bogdanović, strelac Milenko Sebić, rvač Zarub Datunašvili i odbojkašice.

Profimedia

Zarub Datunašvili se okotio bronzom u Tokiju

Od petoro atletičara dvoje je stiglo do finala. Nažalost, Ivana Španović je zamalo ostala bez postolja, završivši kao četvrta u skoku udalj, dok je bacač kugle Armin Sinančević bio sedmi. Malo je falilo i košarkašicama Srbije da se domognu medalje drugi put uzastopno. Pobedom protiv Kine u četvrtfinalu 77:70 stigle su do megdana sa SAD, čije su reprezentativke bile jače 59:79, baš kao i Francuskinje u borbi za bronzu 76:91.

Debitantkinja na Olimpijskim igrama bokserka Nina Radovanović je stigla do četvrtfinala, gde je sa 5:0 poražena od takmičarke iz Kineskog Tajpeha Huang Hsiaoven. Troje kajakaša u četiri discipline nije uspelo više od B finala. Strahinja Stefanović je u K-1 200 zauzeo 11 mesto, dok Bojan Zdelar u ovoj disciplini nije uspeo da prođe kvalifikacije, a u K-1 1000 bio je 16. Milica Novaković je nastupila u K-1 200 i K-1 500 te je osvojila 13. i 12. poziciju. Petočlana džudo ekipa u sastavu Nemanja Majdov, Aleksandar Kukolj, Milica Nikolić, Marica Perišić i Anja Obradović nije uspela ni do četvrtfinala da stigne, iako su očekivanja bila velika.

Profimedia

Strelac Milenko Sebić na trećem stepeniku pobedničkogh postolja

Veslači Martin Mačković i Miloš Vasić u dvojicu bez se nisu obrukali. Bili su peti i da su ponovili vreme iz polufinala okitili bi se bronzanom medaljom. Njihova koleginica Jovana Arsić je završila kao 15.

Stelkinja Andrea Arsović je završila finale kao osma, iako je do njega stigla sa pete pozicije. Zorana Arunović, Jasmina Milovanović i Sanja Vukašinović (sve su se takmičile u dve discipline) nisu uspele da stignu do finala, baš kao i Milutin Stefanović iz muške ekipe. Zato su nas veoma obradovali bronzani Milenko Sebić i Damir Mikec, čije bi srebro sijalo zlatnim sjajem da u finale nije ušao sa poslednje osme pozicije i da za rivala nije imao Džavada Forugija sa novim olimpijskim rekordom. Iranac se u finale plasirao kao petoplasirani.

Profimedia

Damir Mikec je bio odličan u finalu

U Tokiju je bilo i devetoro predstavnika plivanja iz Srbije. Andrej Barna je oborio državni rekord na 100 metara slobodno, zauzevši deveto mesto, dok je štafeta 4x100 slobodno, u sastavu Nikola Aćin, Andrej Barna, Uroš Nikolić i Velimir Stjepanović takođe srušila nacionalni rekord zauzevši deseto mesto. Sjajna je bila i 21-godišnja Anja Crevar, na 400 metara slobodno. Talentovana plivačica nije stigla do finala, ali se 10. pozicija može računati kao veliki uspeh.

Za Dimitrija Lajevca, Žolta Petea i Marka Jevtovića sam odlazak na stonoteniski turnir je bio ogroman uspeh.

Novak Đoković je grabio ka olimpijskom zlatu. Rušio je rivale bez izgubljenog seta do polufinale, koje je takođe otvorio na najbolji mogući način, ali je Aleksandar Zverev, posle izgubljenog prvog seta 1:6, dobio naredna dva i srpskog tenisera eliminisao iz borbe za zlato. Đoković kasnije nije uspeo da dobije ni Karenja Bustu u borbi za bronzu. Takođe, emotivni slom  ga je sputao da nastupi i u dubl miksu sa Ninom Stojanović u borbi za treće mesto. Momir Kecmanović, Ivana Jorović, Nina Stojanović, kao i ženski dubl Aleksandra Krunić i Nina Stojanović nisu imali zapaženije rezultate na turniru.

Profimedia

Odbojkašice Srbije nisu razočarale

Odbojkašice Srbije došle su u Tokio kao aktuelne svetske prvakinje i druge sa Igara u Riju. Bile su među prvim kandidatima za zlato, ali su ovaj put završile kao treće. Pobedom nad Italijom u četvrtfinalu 3:0 obezbeđena je borba za medalje, ali je već u polufinalu usledio poraz od SAD 0:3. Južna Koreja u meču za bronzu nije bilo konkurentan rival (3:0). Bronzu su osvojile: Bianka Buša, Mina Popović, Slađana Mirković, Brankica Mihajlović, Maja Ognjenović, Ana Bjelica, Maja Aleksić, Milena Rašić, Silvija Popović, Tijana Bošković, Bojana Milenković i Jelena Blagojević. Reprezentaciju je i ovaj put vodio Zoran Terzić.

Profimedia

Basketaši su želeli zlato, ali bili su treći

Basketaši su u Tokio stigli kao apsolutni favoriti za zlato. Breme je za naše košarkaše bilo preveliko, pa su u polufinalu, posle sedam vezanih pobeda, poraženi od Rusije 10:21, iako su istu tu ekipu, nekoliko dana ranije, dobili u grupnoj fazi, istim rezultatom. Razočaranje je bilo ogromno, ali ne i dovoljno da ih sputa da ostanu bez odličija. Belgija je u meču za bronzu savladana 21:10. Medalju su osvojili Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić.

Rvači Mate Nemeš i Mihail Kadžaja su turnir završili odmah posle prve borbe. Zaruba Datunašvilija je Ukrajinac Belenjuk povukao u repesaž, a naturalizovani Gruzin je tamo uspeo da osvoji bronzu, čime je nastavljen niz osvajanja medalja na Olimpijskim igrama za srpsko rvanje.

Profimedia

Jovana Preković je opravdala ulogu favorita - zlato!

Karate je debitovao na Olimpijskim igrama, ali je, nažalost, već za Pariz povučen sa istih. Maestralna Jovana Preković je u kategoriji do 61 kilograma opravdala status favorita i bez poraza završila takmičenje, donevši Srbiji zlato. Milica Mandić nije uspela da u Riju stigne na postolje posle prvog mesta u Londonu, ali je u Tokiju opet bila prava i prilično sigurno i samouvereno se popela na vrh pobedničkog postolja. Tijana Bogdanović je preko repesaža dobila priliku za medalju i iskoristila ju je, osvojivši treće mesto.

Profimedia

Milica Mandić je dvostruka olimpijska pobednica

Vaterpolisti su, poučeni iskustvo sa prethodnog turnira, opet u takmičenje ušli laganim ritmom. Porazi od Španije (12:13) i Hrvatske (12:14) u grupnoj fazi, kao i pobede protiv Kazahstana (19:5), Australije (14:8) i Crne Gore (13:6) bili su dovoljni tek za treće mesto. Meč protiv Italije u četvrtfinalu bio je rešen već na poluvremenu, kada su "delfini" poveli 9:3. Do kraja, u laganom ritmu, obezbeđen je trijumf 10:6. Prva drama vodila se u polufinalu, a zaostatak od tri gola protiv raspoložene Španije (4:7) nije nagoveštavao srećan kraj za tim Dejana Savića. Međutim, Srbija je u poslednjoj deonici ubacila u petu brzinu, odigrala neverovatnu odbranu, jer su rivali skoro svaki napad imali igrača više i u spektakularnoj završnici, golom Filipa Filipovića obezbedili 10:9 i veliko finale sa Grcima.

Bila je to još jedna predstava "delfina" za pamćenje i trijumf 13:10. Srbija je odbranila zlatnu medalju, a to su učinili: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Nikola Dedović, Rava Ranđelović, Đorđe Lazić, Duško Pijetlović, Strahinja Rašović, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović.