Istorija Srbije na LOI

Srbija u Riju 2016: Žetva medalja i konačno zlato za "delfine"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.07.2024 14:36
Vaterpolisti Srbije u Riju 2016. godine Profimedia
Vaterpolisti Srbije u Riju 2016. godine

Osvojene medalje u Pekingu i Londonu nisu bile dovoljne da ispune popriličan apetit za sportske uspehe nacije. Srbija je, ipak, bila ponosna na svoje olimpijce, ali i verovala da će u Rio de Žaneiru napraviti korak više…

I napravila ga je!

Ne samo da je olimpijski tim Srbije osvojio rekordan broj medalja, već je uspeo da duplira broj zlatnih i da riznicu napuni sa još osam odličja. Najsjajnije medalje osvojili su rvač Davor Štefanek i konačno vaterpolo reprezentacija. Četiri srebra završila su u rukama košarkaša, odbojkašica, tekvondistkinje Tijane Bogdanović i kajakaša Marka Tomićevića i Milenka Zorića, dok su bronze pripale košarkašicama i atletičarki Ivani Španović.

Tačno 103. olimpijaca predstavljalo je Srbiju u 14 sportova i to na najbolji način.

Rio de Žaneiro 2016

Broj sportista: 103
Sportova: 14
Zastavu na otvaranju nosila je Ivana Anđušić Maksimović.
Zastavu na zatvaranju nosila je Tijana Bogdanović.
Broj osvojenih medalja: 2 (zlatnih) - 4 (srebrnih) - 2 (bronzanih)

Ivana Španović je bila izvrsna u finalu. Kvalifikacije je završila kao prvoplasirana sa skokom 6,89 metara. Ipak, u borbi za medalje imala je veoma raspoložene rivalke iz SAD Tijanu Bartoletu i Britni Ris. Praktično do poslednje dve serije nijedna od njih nije uspela da preskoči sedam metara, Ivana je sa 6,95 iz prve serije bila prva, da bi je u trećoj sa istom daljinom stigla Bartoleta, dok je Ris poprilično zaostajala. U petoj seriji Španović postavlja novi nacionalni rekord Srbije sa 7,08. Bartoleta izbija na prvo mesto sa šampionskom daljinom od 7,17, da bi Ris pravo niotkuda skočila 7,09 i probila se na drugu poziciju. Taj raspored je ostao do kraja takmičenja. Ivana je u poslednjoj seriji skočila 7,05, Ris 7,15, a Bartoleta 7,13 metara.

Profimedia

Ivana Španović je bila treća u Riju

Posle 12 godina na olimpijske igre vratila se košarkaška reprezentacija Srbije i odmah ponovila uspeh iz 1996. godine, kada je stigla do finala u kojem je, kao i tada u Atlanti, poražena od SAD. Međutim, Miloš Teodosić, Marko Simonović, Bogdan Bogdanović, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica, Nikola Jokić, Vladimir Štimac, Stefan Jović i Milan Mačvan, predvođeni sa klupe selektorom Aleksandrom Đorđevićem, imali su neverovatan turnir. Istina, Srbija u grupi nije blistala, ali je bila najbolja kada je to bilo najpotrebnije.

Profimedia

Košarkaši Srbije sa srebrom oko vrata

Pobedili smo Venecuelu 86:62, zatim izgubili ubedljivo od Australije 80:95, pa tesno u neizvesnim završnicama od Francuske 75:76 i SAD 91:94. Plasman u četvrtfinale bio je obezbeđen trijumfom nad Kinom 94:60.

Srbija je u borbi za polufinale morala na Hrvatsku, selekciju koja je u drugoj grupi u krugu od četiri tima sa po tri pobede i dva poraza bila najbolja. Dramatično četvrtfinale rešeno je u završnici trijumfom "orlova" 86:83. U polufinalu je pobeđena Australija 87:61, da bi u finalu usledio još jedan poraz od Amerikanaca 66:96.

Profimedia

Istorijska medalja za žensku košarku

Košarkašice su u Rio stigle kao aktuelne šampionke Evrope, ali bez iskustva igranja na Olimpijskim igrama. Videlo se to u uvodnim utakmicama na turniru, jer je tek u trećem kolu upisana pobeda protiv Kine 80:72. Pre toga su izabranice Marine Maljković poražene od Španije, Kanade i SAD. Ni Senegal nije bio lak rival, pogotovo jer je taj meč bio biti il' ne biti za Srpkinje, ali pobeda nije izmakla 95:88.

A onda je usledio istorijski meč i trijumf protiv Australije 73:71. Pobeda koja je našem tim otvorila vrata polufinala i borbi za medalje. Nažalost, loša prva i treća četvrtina doveli su do poraza od Španije 54:68, koja je otišla u finale, a Srbija u borbu za bronzu sa Francuskom. Ponovo su Srpkinje bile prave, a o tome svedoči i pobeda za treće mesto na Olimpijskim igrama u Riju 2016. rezultatom 70:63. Medalju su osvojile Tamara Radočaj, Sonja Petrović, Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Milovanović, Dajana Butulija, Aleksandra Crvendakić, Dragana Stanković, Milica Dabović, Ana Dabović i Danijel Pejdž.

Razočarali smo u streljaštvu, gde je devet strelaca i strelkinja u 18 disciplina uspelo da stigne samo do jednog finala i u njemu je Bobana Veličković bila sedma. U plivanju je najdalje stigao Velimir Stjepanović, koji je na 200 metara slobodno bio 13.

Teniseri su redom ispadali u prvom kolu – Novak Đoković od Huana Martina del Potra, Viktor Troicki od Endija Mareja, Ana Ivanović od Suarez Navarao, Jelena Janković je odustala od singla zbog povrede, a Aleksandra Krunić nije imala previše prilika protiv Mladenović. Ženski dubl je takođe eliminisan u prvom kolu, dok je muški u sastavu Đoković/Zimonjić stigao do drugog kola.

Oba muška dvojica u veslanju su bila 10. Džudista Aleksandar Kukolj je ispao u drugom kolu turnira -90 kilograma, Jovana Crnogorac je mauntinbajku zauzela 27. mesto, a Ivan Stević je u biciklističkoj trci ostao bez plasmana.

Profimedia

Milimetri su falili Tomićeviću i Zoriću za zlato

Kajakaška reprezentacija je u Rio stigla u strahovito jakoj postavi sa nekoliko kandidata za medalje. Nažalost, većini je snage ponestalo u finalu, ali ne i Marku Tomićeviću i Milenku Zoriću nu K-2 na 1000 metara. Njih dvojicu su Nemci Maks Rendšmit i Markus Gros pobedili za manje od dva stota dela sekunde, tako da su morali da se zadovolje srebrom. Nebojša Grujić i Marko Novaković su bili šesti u K-2 200 metara, četverac Marko Tomićević, Milenko Zorić, Dejan Pajić i Vladimir Torubanov osmi na K-4 1000, dok je kod dama Dalma Ružičić Benedek zauzela sedmo mesto u K-1 500.

Aleksandar Karakašević je posle pobede u preliminarnoj fazi završio stonoteniski turnir porazom u 1. kolu.

Profimedia

Tijana Bogdanović - tekvondo je doneo još jednu medalju Srbiji

Milica Mandić je branila zlato u tekvondou, ali je u četvrtfinalu poražena od Bjanke Valkden iz Velike Britanije. Olimpijska šampionka iz Londona je zatajila, ali ne i Tijana Bogdanović u kategoriji do 49 kilograma. Redom je rušila protivnice, da bi u velikom finalu u dramatičnoj borbi doživela poraz od Kim Sohui iz Južne Koreje tesnim rezultatom 7:6.

Profimedia

Odbojkašice Srbije sa srebrnim medaljama u Riju

Za razliku od prethodna dva učešća na Olimpijskim igrama, odbojkašice su u Rio stigle kao jedne od favoritkinja za postolje. Veoma dobrim izdanjima u grupnoj fazi su to i dokazale, pobeđeni su Italija (3:0), Portoriko (3:1), Kina (3:0) i Holandija (3:2), dok su jedini poraz doživele od SAD (1:3). Rusija je u četvrtfinalu samlevena sa 3:0, a onda je usledio revaš Amerikankama i to u pet setova. Finale su igrale protiv Kine, koja nije bila težak protivnik u grupi, ali kako je turnir odmicao tako su Azijatkinje podizale formu. Činilo se da će Kineskinje ista sudbina zadesiti i u finalu, jer je prvi set pripao Srbiji. Međutim, sve se brzo okrenulo i tim selektora Zorana Terzića ostao je bez zlata – 25:19, 17:25, 22:25, 23:25. Istorijsku medalju za žensku odbojku osvojile su: Bianka Buša, Jovana Brakočević, Bojana Živković, Tijana Malešević, Brankica Mihajlović, Maja Ognjenović, Stefana Veljković, Jelena Nikolić, Jovana Stevanović, Milena Rašić, Silvija Popović i Tijana Bošković.

Profimedia

Zlatni Davor Štefanek donosi medalju srpskom rvanju

Prvo zlato u Riju za Srbiju oko vrata je okačio rvač Davor Štefanek. U kategoriji do 66 kilograma bio je najbolji pobedivši Inouea iz Japana, Štablera iz Nemačke, Bolkvadzea iz Gruzije i Artjunjana iz Jermenije. Kristijan Fris je završio nastup posle jedne borbe, dok Viktor Nemeš nije uspeo da se kroz repesaž domogne bronze.

I konačno vaterpolo reprezentacija Srbije.

Prvi favoriti za zlato su krenuli traljavo, odigravši nerešeno za Mađarskom (13:13) i Grčkom (9:9). Brazil je trebalo da posluži za buđenje, ali je tim selektora Dejana Savića utonuo u još dublji san, jer je "selesao" pobedio 6:5. Tada je i đavo odneo šalu, pa je Srbija protiv Australije morala da zaigrana daleko bolje, ali tek od poluvremena, jer je posle 16 minuta gubila 4:5. Na kraju je, ipak, izvojevana teška pobeda 10:8. Ni protiv Japana nismo blistali, rival je vodio posle prve četvrtine 5:2, međutim zahvaljujući raspoloženom Filipu Filipoviću nejaki, ali nezgodan protivnik je pobeđen 12:8.

Profimedia

Demonstracije sile od četvrtfinala - zlatni srpski "delfini"

Od tog trenutka "delfini" počinju da melju i do kraja turnira njihovo zlatno se više nije dovodilo u pitanje. A, padali su sve sami velikani svetskog vaterpola. Španija u četvrtfinalu 10:7 (Srbija vodila 7:3), Italija u polufinalu 10:8 (Srbija posle tri četvrtine vodila 7:2) i u finalu Hrvatska 11:7 (Srbija vodila 10:5).

Dakle, bez trunke strepnje u navedenim najvažnijim mečevima.

Zlato su osvojili: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Rađenović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović.