Istorija Srbije na LOI

Srbija u Londonu 2012: Istorijsko zlato donela je Milica Mandić

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.07.2024 14:22
Milica Mandić u Londonu osvaja zlato MN Press
Milica Mandić u Londonu osvaja zlato

Olimpijski tim Srbije je u London 2012. godine otišao sa još većim ambicijama i sa tada neostvarenim snom o zlatnoj medalji, prvoj za samostalnu Srbiju.

Put prestonice Engleske i Velike Britanije krenuo je rekordan broj olimpijaca – 116 u 15 sportova. Vratili su se sa četiri medalje, od kojih je najsjajniju osvojila tekvondistkinja Milica Mandić. Strelkinja Ivana Maksimović je bila srebrna, strelac Andrija Zlatić bronzani, a istim sjajem je ponovo sijala i medalja vaterpolista Srbije.

Zastavu je na otvaranju Olimpijskih igara nosio Novak Đoković, dok je Milici Mandić pripala čast da je ponese na svečanom zatvaranju.

London 2012

Broj sportista: 116
Sportova: 15
Zastavu na otvaranju nosio je Novak Đoković.
Zastavu na zatvaranju nosila je Milica Mandić.
Broj osvojenih medalja: 1 (zlatnih) - 1 (srebrnih) - 2 (bronzanih)

Od Đokovića se očekivala medalja, ako ne sjajnija onda barem ista kao četiri godine ranije u Pekingu. U prilog mu je išla i činjenica da se teniski turnir igrao na njemu omiljenom terenu u Vimbldonu. Ipak, bio je to period kada je Endi Marej igrao sjajan tenis, pogotovo u Londonu, gde je nekoliko nedelja ranije poražen u finalu od Rodžera Federera. Briljirao je Britanac na olimpijskom turniru, a u pohodu na zlato stoji da je u polufinalu eliminisao Đokovića pobedivši ga 7:5, 7:5. Srpski as se u meču za bronzu sastao sa Huanom Martinom del Potrom, ali nije imao snage da protiv Argentinca ponovi rezultat iz Pekinga.

Jak teniski tim Srbije je ostao bez medalje. Janko Tipsarević je eliminisan u osmini finala, a Viktor Troicki odmah u prvom kolu. Dubl Zimonjić-Tipsarević je stigao do četvrtfinala olimpijskog turnira i tu je zaustavljen od Benetoa i Gaskea.

Ana Ivanović nije mogla preko Kim Klajsters do četvrtfinala, dok je Jelena Janković već u prvom kolu morala na megdan Sereni Vilijams.

I u Londonu su nastupile obe odbojkaške selekcije, poslednji put do OI u Parizu. Nisu imale previše uspeha, muškarci su u grupi pobedili samo Tunis, dok su devojke izgubile svih pet mečeva. Rukometaši su posle titule vicešampiona Evrope i uspeha na kvalifikacionom turniru u Alikanteu konačno posle 2000. izborili nastup na OI, Počeli su sjajno protiv Španije, dobili prvo poluvreme 14:10, a onda doživeli ubedljiv poraz 21:26. Hrvatska nas je lako nadigrala (23:31), a sa Dancima se vodila borba do poslednjeg minuta, ali samo za častan poraz 25:26. Pobeda protiv Koreje 28:26 bila je slaba uteha, jer nije materijalizovana u poslednjem kolu sa Mađarima (23:26).

Profimedia

Ivana Anđušić Maksimović na Olimpijskim igrama u Londonu

Preponaš na 400 metara Emir Bekrić je četvrtfinalu oborio nacionalni rekord Srbije (49,21), ali nije uspeo da stigne do finala. Slabije je trčao u polufinalu, međutim i da je imao slično vreme kao trku ranije, to ne bi bilo dovoljno, već je morao ispod 48,61. Asmir Kolašinac je u bacanju kugle bio sedmi, a Ivana Španović u skoku udalj 11. Jaka kajakaška selekcije je takođe podbacila, izborivši četiri finala, ali bez značajnije uloge u njima. Slično su prošli i veslači Srbije.

Strelci su imali zapaženu ulogu, a pored osvajača medalja Ivane Maksimović i Andrije Zlatića, Zorana Arunović je za malo ostala bez odličja u disciplini 25 metara pištolj, gde je bila četvrta, dok je u gađaju pištoljem na 10 metara bila sedma. Jasna Šekarić se od svojih poslednjih Olimpijskih igara oprostila 18. mestom.

Milorad Čavić je takođe bio četvrti na 100 metara delfin, a Velimir Stjepanović šesti na 200 metara delfin, s tim da je na početku kvalifikacija plivao nacionalni rekord 1:54,99. To vreme mu je bilo i najbolje u Londonu. Rekord Srbije isplivala je i štafeta 4x100 slobodno u sastavu Čavić, Lenđer, Siljevski, Stjepanović, koja je u generalnom plasmanu zauzela 13. mesto na LOI 2012.

Najviše radosti donela nam je Milica Mandić. Od početka turnira u kategoriji preko 67 kilograma "mlela" je rivalke i prilično ubedljivo stigla do finala. Naspram sebe je imala Francuskinju En-Karolajn Gref… I nju je pobedila 9:7 i to pretposlednjeg takmičarskog dana, veče uoči zatvaranja Igara. Bila je to prva zlatna medalja za Srbiju!

Profimedia

Vaterpolisti Srbije na trećem stepeniku pobedničkog postolja

 

Vaterpolisti su bili gotovo bez greške u prvom delu turnira. Praktično se do polufinala nisu ni pomučili, a onda je došao meč sa Italijom. Od starta je bilo jasno da stvari ne idu kako treba i da će nam opet izmaći finale. To se i dogodilo, "azuri" su pobedili 9:7, a nama je ostao meč za bronzu. Protivnik je bila Crna Gora, ekipa koja nam je jedina otkinula bod u grupnoj fazi. Tok meča u vaterpolo areni u Londonu navodio je na drugi uzastopni poraz "delfina" i malo ko je pred poslednju četvrtinu verovao da Srbija može do bronze. A onda se vratio stari sjaj, momci su zaigrali fantastično dobivši 4:1 poslednju deonicu i pobedivši ukupnim rezultatom 12:11.

Bronzu za Srbiju su osvojili: Slobodan Soro, Aleksa Šaponjić, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Dušan Mandić, Duško Pijetlović, Slonodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Gojko Pijetlović. Ekipu je vodio Dejan Udovičić.

Zanimljivo da je Mandić na tom turniru imao 18 godina, a sada će u Londonu opet predvoditi Srbiju.