Istorija Srbije na LOI

Srbija u Pekingu 2008: Heroj Čavić i epska krađa u korist Felpsa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.07.2024 14:17
Milorad Čavić u Pekingu 2008. godine Profimedia
Milorad Čavić u Pekingu 2008. godine

Skoro čitav vek je morao da protekne kako bi se Srbija pojavila na Olimpijskim igrama kao samostalna država i pod svojom zastavom. Posle raspada SFRJ, sportisti iz Srbije i Crne Gore su u Barseloni nastupali pod olimpijskom zastavom i to samo u individualnim sportovima, jer je zbog sankcija Ujedinjenih nacija prema SR Jugoslaviji ekipama bio zabranjen nastup.

U Atlanti 1996. i Sidneju 2000. nastupili smo kao SR Jugoslavija, a u Atini kao Srbija i Crna Gora.

Konačno, u Pekingu 2008. 92. olimpijaca u 11 sportova nastupa pod zastavom Srbije. Na otvaranju ju je nosila strelkinja Jasna Šekarić, a na zatvaranju odbojkaš Saša Starović.

Očekivanja su bila daleko veća od tri osvojene medalje, a osvojili su je plivač Milorad Čavić (srebro), teniser Novak Đoković (bronza) i vaterpolo reprezentacija (bronza).

Peking 2008

Broj sportista: 92
Sportova: 11
Zastavu na otvaranju nosila je Jasna Šekarić.
Zastavu na zatvaranju nosio je Saša Starović.
Broj osvojenih medalja: - (zlatnih) 1 (srebrnih) 3 (bronzanih)

Fudbaleri su doživeli dva poraza od Obale Slonovače (2:4) i Argentine (0:2), pa je remi na početku turnira sa Australijom bio nedovoljan da bi se izbeglo poslednje mesto u kvalifikacionoj grupi. Strelci Damir Mikec i Stevan Pletikosić su bili među deset najboljih u svojim disciplinama, ali više od sedme pozicije nisu mogli, baš kao ni strelkinja Lidija Mihajlović. Legendarna Jasna Šekarić, osvajačica čak pet olimpijskih medalja (zlato i četiri srebra), takmičenje je završila kao šesta.

Dvojac bez, Goran Jagr i Nikola Stojić, bili su sedmi.

Odbojkaši i odbojkašice su zaustavljeni u četvrtfinalu. Muškarci su posle loše igre u grupnoj fazi morali na najbolji tim iz Grupe A, Sjedinjene Američke Države. I tu su pružili najbolju igru, ali to nije bilo dovoljno za ulazak u polufinale. Srbija je dva puta vodila, međutim, izgubila je dva vezana seta od budućih olimpijskih šampiona i ostala bez borbe za medalje (25:20, 23:25, 25:21, 18:25, 12:15). Dame su prvi put nastupile na Igrama i u svom debitantskom nastupu plasmanom u četvrtfinale ispunile cilj. Kuba je bila prejaka…

Od četvrtfinala je stigla i teniserka Jelena Janković, gde je posle velike borbe poražena od Dinare Safine 1:2 (2:6, 7:5, 6:3).

Profimedia

 

 

Igre u Pekingu su bile projektovane da američko čudo od plivača Majkl Felps uđe u istoriju kao prvi koji je osvojio osam zlatnih medalja, čime bi oborio rekord svog zemljaka Marka Špica, koji je u Minhenu 1972. osvojio sedam zlata. I za "baltimorsku zver" sve je išlo kao podmazano, rušio je protivnike i rekorde kao od šale, a onda je došla čuvena trka na 100 metara delfin. Naspram njega je stajao Milorad Čavić, jedini koji je u tom momentu mogao da mu ugrozi ispunjenje sna. Srbin je do finala stigao sa novim olimpijskim rekordom i silno motivisan da pobedi Felpsa. To je i učlinio, ali…

Kako se Felpsov pohod ka istoriji ne bi srušio kao kula od karata, Omega, olimpijski merač vremena, i sudije nisu detektovali Čavićev dodir, koji je očigledno bio pre Amerikančevog, te su pobedu dodelili Felpsu. Srbija je osvojila bronzu, a sve žalbe našeg tima nisu urodile plodom. Kako god, iako se danas malo spominje ta trka, ni blizu kao završnica košarkaškog finala u Minhenu, kada su Amerikanci oštećeni u duelu sa Sovjetima, pamtiće se kao jedna od najvećih krađa u modernom olimpijzmu.

Novak Đoković je osvojio bronzu, a tako malo mu je falilo da pobedi Rafaela Nadala u polufinalu. I ko zna kako bi se meč završio da nije "siguran smeč" ispucao u aut i poslao Španca u finale, gde je kasnije osvojio zlato. Đoković je u meču za treće mesto nadigrao Džejmsa Blejka 6:3, 7:6.

Vaterpolisti su igrali toplo-hladno i sigurno je da nisu blistali. Doživeli su čak dva poraza u prvoj fazi turnira, od Hrvatske 7:11 i Italije 12:13. Sa Španijom u četvrtfinalu nisu imali većih problema, pobedivši je 9:5, ali je onda došlo potpuno razočaranje. Meč sa Amerikancima i "potop" 5:10. Tome se niko nije nadao, pa je tim selektora Dejana Udovičića morao u borbu za bronzu: rival je bila Crna Gora. Uspeli su "delfini" da se izdignu posle teškog poraza u polufinalu i da pobedom 6:4 osvoje treću i poslednji medalju za Srbiju na Igrama u Pekingu. Zlato je pripalo Mađrima, koji su oberučke prihvatili "poklon" Srbije i ubedljivo pobedili SAD 14:10.

Za Srbiju su nastupili: Denis Šefik, Andrija Prlainović, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Dejan Savić, Duško Pijetlović, Nikola Rađen, Filip Filipović, Aleksandar Ćirić, Aleksandar Šapić, Vladimir Vujasinović, Branko Peković i Slobodan Soro.