Vesti iz košarke

KSS ukinuo "košarkaško državljanstvo": Čović vratio Pešića, pa promenio važan propis

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.10.2024 17:49
Nebojša Čović, predsednik KSS MN Press
Nebojša Čović, predsednik KSS

Na predlog novizabranog predsednika Košarkaškog saveza Srbije, Nebojše Čovića, tokom današnje sednice Upravnog odbora KSS izglasano je ukidanje "košarkaškog državljanstva", čije je stupanje na snagu predviđeno posle "blagoslova" Skupštine KSS. 

To znači da  će svaki mladi košarkaš i košarkašica iz regiona, koji imaju srpsko državljanstvo, bez obzira na mesto rođenja – moći da igraju u srpskim klubovima kao domaći igrači. Ova odluka treba da se konvalidira na Skupštini KSS.

Na sednici su usvojeni Zapisnici sa 62, 63. i 64. sednice Upravnog odbora Košarkaškog saveza Srbije. Usvojene su izmene i dopune Pravilnika o radu KSS i doneta odluka o davanju saglasnosti za vanrednu reviziju poslovanja KSS.
Dejan Đokić je imenovan za stručnog saradnika za mušku košarku za region Beograd.

Doneta je odluka o kupovini aparata za fizikalnu terapiju, kao i odluka o formiranju Izborne komisije za sprovođenje procedure kandidovanja i izbora za članove organa KSS za period 2024-2028 i imenovanje njenih članova.

 

 

Takođe su donete odluke o pokriću troškova službenih lica (sudija i delegata) za utakmice Juniorske lige Srbije, Kadetske lige Srbije i Ženske kadetske lige Srbije, kao i za Finalne turnire Kvalitetnih liga KSS I RKS u sezoni 2024/2025 i o isplati donacije regionalnim košarkaškim savezima, kao i odluka o prioritetnom suđenju.

Utvrđen je Predlog izmena i dopuna Registracionog pravilnika KSS i usvojena Uputstva za postupanje sudija i delegata na košarkaškim utakmicama. Jasmina Juras je imenovana za nacionalnog FIBA instruktora umesto Dragana Neškovića, a Boris Žnidarec za predsednika Komisije za takmičenje KSS umesto Branka Lozanova.
Usvojene su molbe košarkaških klubova za članstvo u KSS.

Predsednik KSS dr Nebojša Čović, unače najzaslužnijeg za povratak Svetislava Pešića na mesto selektora A selekcije, imenovan za člana Izvršnog odbora OKS u ime KSS, umesto razrešenog Predraga Danilovića. Potpredsednik KSS za mušku košarku Nenad Krstić imenovan je za člana Programske komisije OKS umesto Dragana Tarlaća.

Doneta je odluka o imenovanju komesara MK takmičenja RKS JS, a generalni sekretar KSS Zlatko Bolić podneo je izveštaj o aktivnostima između dve sednice UO KSS.