Vesti iz košarke

Pešić poziva sve: Samo ujedinjeni možemo da pravimo rezultate

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.10.2024 12:52
Nebojša Čović i Svetislav Pešić MN Press
Nebojša Čović i Svetislav Pešić

Predsednik Saveza Nebojša Čović objasnio je javnosti neke datalje saradanje sa Pešićem, a novi-stari selektor je objasnio zašto je promenio planove i nastavio sa radom u Košarkaškom Savezu Srbije. Potpisao je novi ugovor do kraja Eurobasketa 2025. godine.

"Nije bilo tu nikakvih pregovora, već samo razgovori sa Čovićem i Savezom. Ja sam mislio da sam svoje obaveze u selekciji završio sa Parizom. Ali, eto, nikad ne reci nikad. Situacija je takva da se približavaju prozori za Eurobasket iduće godine. Pobedili smo prve dve utakmice, ali imamo još četiri, znači ništa nismo završili. Čeka nas dvomeč sa Danskom u novembru", rekao je Pešić.

I nastavio: 

"Trudio sam se koliko sam mogao, potrudio sam se da nastavim ovo, ispunim očekivanja nacije, Saveza, igrača, ali ovo mora neko drugi da nastavi. Kažu, trener je u godinama i to je tačno,  ali je valjda još ta strast prema košarci ona zbog kojesmo ušli u razgovor. Na zadovoljstvo ljudi iz Saveza, košarke. Predstoji nam rad, uspesi u Srbiji su relativni. Imamo rezultat, a upoznali ste me, ja sam pre svega za proces, a on je značio kvalifikacije za Mundobasket".

Ostao bez pomoćnika

Stručni štab tek treba da oformi.

"Nemam trenutno nijednog pomoćnika, svi su napustili Srbiju, imaju nove poslove. Nemam ni sportskog direktora, ali imam predsednika".

Svi verujem da ćemo otići na Eurobasket, kaže Pešić, ali važni su pre svega jedinstvo i proces. 

"Najveći moj uspeh je što smo se kvalifikovali na Mundobasket u Manili. Da nismo uspeli ne bismo se pojavili tamo, ne bismo uzeli medalju, ne bismo otišli na Olimpijske igre. Mi smo u tom procesu imali 43 igrača i svaki prozor je bio važan i težak". 

Važan je i novembarski prozor i dvomeč sa Danskom. Evroliga se poklapa sa prozorima novembarskih mečeva.

"FIBA nije napravila definitivan dogovor. Kolo Evrolige se igra 21. i 22. novembvra, a 21. i 24. se igraju kvalifikacije za Evrobasket. Zvezda i Partizan će valjda imati razumevanja".

I ponovio stav vezan za jedinstvo svih koji se bave košarkom.

"Ako se ne ujedinimo pod zastavu Srbije neće biti rezultata. Uspeh selekcije zavisi od Saveza, ali znamo da se u košarci sve promenilo. Igrači su 10 meseci u klubovima i dođu da igraju u reprezentaciji. Neće to bili lak proces da napravimo ekipu. Trudiću se da napravimo kontinuitet ekipe za Dansku, ali će morati i Zvezda i Partizan da učestvuju u formiranju tima. Ako ne trojicu, bar po jednog, dvojicu da daju. Nismo Čović i ja predstavnici Saveza, već cele košarkaške Srbije. Svi imaju obavezu da nam pomognu da napravimo ekipu, a onda će biti i rezultata. I svi će profitirati. I klubovi i Savez i javnost. Selekcija Srbije treba na svaki meč da izađe sa najjačim mogućim sastavom".

Neću ja da tražim naslednika

Neće on da traži naslednika na klupi u narednih godinu dana.

"Ja se neću baviti naslednikom. Znate zašto? To predsednik zna, ja tražim ljude koji će meni pomoći. Postavljen sam da budem trener reprezentacije. Treba da se prvo kvalifikujemo, pa da osvojimo medalju, a svi bi voleli zlatnu. Meni drugi postave ciljeve, a na meni je da sa svima taj cilj ostvarimo. Ja se novim selektorom neću baviti. Ako me Čović pita koga bih predložio, ja ću dati svoj stav. Ja sam tu za podršku, stav, ostvarenja cilja".

Podršaka nacije je došla kroz rezultatske uspehe.

"Mi smo u novembru 2021. godine igrali sa Letonijom i bilo je 500 gledalaca. Protiv Finske u Pioniru na poslednjem meču imali smo 8.000 gledalaca. Voleo bih da protiv Danske 24. noevmvra imamo 8.000 gledalaca. Mi imamo samo jednu zemlju Srbiju. Voleo bih da se svi ujedine".

Avramović, Jokić, Bogdanović su javno tražili da ostanete selektor.

"Znači mi to, dobro smo se povezali. Te prepreke do cilja su nas ujedinili. Stići do svih tih ciljeva, nije jednostavno iako to tako izgleda. Biti selektor i trener u klubu su dva različita projekta. I sa aspekta igre, taktike, metodike treninga. Nama uvek fali vremena da se još nešto uradi u timu i hemiji. Ponekad u selekciji je važnije pravljenje timske hemije. Igrači su to osetili, u selekciji ne igraju najbolji po statistici, već oni koji se najbolje dopunjuju. Oni se tako povezuju između sebe, a interes ih dodatno povezuje i on im je isti - uspeh. Zato su igrači i želeli da mi nastavimo. I trener treba motivaciju, a motivacija je i ovakva želja igrača".

Govorio je Kari i o stubovima srpske košarke.

"Najbolji deo srpske košarke su igrači, to i dalje tvrdim. Sa Nebojšom sa mnogo pričao, ne samo sada već i ranijih godina. Nebojša zna moj stav, kao i ja njegov. Imamo četiri stuba košarke, jedan je Savez, drugi je Košarkaška liga Srbije a treći i četvrti su Zvezda i Partizan ili Partizan i Zvezda kako god. Ta četiri stuba moraju da se dogovaraju, jer košarka i sistem su najvažnije stvari. Bez dogovora, kompromisa ne mogu se praviti rezultati u selekciji, nemoguće je razvijati ligu, Partizan i Zvezdu. Meni je kao treneru to važno. Igračima je motivacija veća ako znaju da iza njih stoji ujedinjna košarkaška nacija. Šta se nije promenilo? Jedina stvar je da imaš neko u koga veruješ. Ako to imaš biće bolje. Ako reprezentativci žive u uređenom sistemu, a ne kažem da nije, davaće mnogo više. Igrači nisu dovoljni za uspeh, jer mora sve da bude na višem nivou. Nadam se da će se to dogoditi u nekom periodu. Narod se nada zlatu u Los Anđelesu, lepo je imati ciljeve, ali dug je to put", rekao je Pešić.