Vesti iz košarke

Prioritet za Čovića i KSS je prvo muško seniorsko zlato za Srbiju: Pešić ima otvoren poziv

komentari (0)

Izvor: Tanjug

02.10.2024 13:03
Nebojša Čović Tanjug/FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs
Nebojša Čović

Nebojša Čović izabran je u utorak za novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije. Prvi čovek srpske "kuće košarke" kao prioritetni zadatak na početku obavljanja nove funkcije istakao je izbor selektora najjačih selekcija u muškoj i ženskoj konkurenciji.

"Plan je predstavljen, napravićemo izmene u pravilnicima, stautusima, platama. Čeka nas novi olimpijski ciklus", rekao je Čović i naglasio da Svetislav Pešić, s kojim je svojevremeno sarađivao i u Crvenoj zvezdi, ima otvoren poziv da nastavi rad sa seniorima.

Pešić je sa reprezentacijom Srbije prošle godine osvojio vicešampionsku titulu na Mundobasketu, a ove bio treći na Olimpijskim igrama, uz sjajnu partiju protiv SAD u polufinalu Igara u Parizu, inače jednog od najjačih timova u istoriji košarke.

"Pešić ima otvoren poziv za rad, nema tu ni spektakla ni spekulacija. Pešić je logično rešenje zbog kontiniteta. Igrači isto razmišljaju, samo da vidimo da li i on tako misli. Bilo bi dobro da nastavi. Postoji želja da dođemo do prve zlatne medalje kao Srbija. Imamo četiri srebra, bronzu. Evropsko prvenstvo nam je interesantno, za to nam treba Pešić. Ako ne ostane biće da smo mi nesposbni, ali mi ćemo imati s njim kontakt i ako ne ostane", istakao je Čović na konferenciji za medije.

Ukinićemo košarkaško državaljanstvo. Svako ko je državljanin Srbije ima prava kao drugi državljanin, naglasio je on.

"I dečaci i devojčice koji imaju državljanstvo Srbije iz drugih zemalja ne treba da se tretiraju kao stranci, gledaćemo sve da tretiramo po FIBA pravilima. Potpredsednici će držati svoje sektore, držaće se piramida, da svako drži svoj resor i odgovara za sve te poslove. Zajedno ćemo postaviti dobre međuljudske odnose koji su nam potrebni." 

Ne treba da mistifikujemo neke stvari, dobijaćete informacije na vreme. I želim da budete dobronamerni, nama ne treba ništa zlonamerno, nije zabranjeno nijedno pitanje, dodao je novi predsednik KSS.

"Što se tiče klupskih interesa, to ostaje među njima. Naša baza su klubovi. Posetićemo regione, koje treba da iskoordinira potpredsednik Jovičić, a onda će biti i prva sednica UO".

Čović je najavio "nultu toleranciju" na kršenje regularnosti.

"Biće puno otpora, u sport se uvukla korupcija. Moramo da zaustavimo vređanje. Vređate državu koja daje pare, mi imamo jednu državu", poručio je Čović.

Kada je u pitanju izbor između ABA i domaće lige Čović je istakao da je za domaću.

"Samo da dođemo do toga gde ona vodi. Mi moramo da nađemo način i put kako idemo u Evropu. Postoje dva puta, jedan je ovaj preko ABA lige, on vas košta milion evra, možda sledeće  godine bude dva. Nema tu posebnih pristupa i pravila. Videćemo, dragoceno je svako mišljenje", poručio je Čović.