Vesti iz košarke

Iznenađenje u Superkupu Španije: Unikaha razbila Real i osvojila prvi trofej u sezoni

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.09.2024 08:25
Košarkaši Malage Guliver/AP Photo/Darko Vojinovic
Košarkaši Malage

Košarkaši Real Madrida nisu uspeli da osvoje prvi trofej u sezoni, pošto su u finalu Superkupa Španije izgubili od Unikahe rezultatom 90:80. Bio je ovo prvi poraz "kraljevića" još od famoznog finala Evrolige sa Panatinaikosom. 

Od tada vezali su sedam pobeda osvojivši domaći tron u velikom stilu, pobedivši na tom putu Barselonu čak tri puta. Najvećeg rivala savladali su i u polufinalu (89:83) ovog takmičenja, da bi ih na kraju zaustavio prvak prošlogodišnjeg izdanja FIBE Lige šampiona, koji je nedavno ponovo skrenuo pažnju javnosti posle dominantne pobede (75:60) nad zvezdanim timom Razvojne NBA lige u Singapuru.

Temelje velike pobede postavila je ekipa sa Malage već u završnici uvodne deonice kada je imala gotovo 20 poena prednosti (32:15). Real se međutim vratio u finišu prvog poluvremena serijom 13:0 (43:44) i najavio preokret. Ali... Prvak Lige šampiona se nije dao iznenaditi. Dobrim procentima za tri poena (41 odsto), čvrstom odbranom i generalno, pametnim rešenjima u napadu, izdržao je nalete "kraljevića", da bi 10:3 serijom u finišu i definitivno prelomio ovu uzbudljivu utakmicu.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Kameron Tejlor sa 22 poena. Kendrik Peri ubacio je 16, a u stopu ga je pratio Jankub Sim sa 14 poena. Kod Madriđana najviše se istakao Fakundo Kampaco sa 19 poena, dok su solidnu rolu imali i Gabrijel Dek (13p) i Serhio Ljulj (12p).

Unikaha je prvi put u svojoj istoriji osvojila Superkup Španije, dok je Realu izmakao deseti jubilarni trofej.