Vesti iz košarke

Partizan silan u Atini: Šampion Evrope nemoćan pred crno-belima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.09.2024 22:58
Košarkaši Partizana i Panatinaikosa MN Press
Košarkaši Partizana i Panatinaikosa

U poslednjem pripremnom meču pred start nove sezone u ABA ligi, košarkaši Partizana gostovali su Panatinaikosu na drevnom antičkom stadionu u Atini, gde su pred više od 35.000 navijača savladali šampiona Evrope u velikom stilu, rezultatom - 75:64  (15:8, 21:19, 21:16, 18:21).

Iako utakmica nije bila takmičarskog karatkera, obe ekipe pokazale su zavidan nivo košarke, gde su treneri dobili malo jasniji uvid u svoj rostere pred start Evrolige, dok su navijači, koji su uoči susreta dočekali Željka Obradovića u prelepoj atmosferi, mogli da uživaju u jednoj dinamičnoj utakmici bivšeg i aktuelnog šampiona Evrope, gde se na kraju više radovao srpski klub, koji je ujedno, tokom čitavog susreta održavao razliku do 10 poena i više.

Prvu osetniju prednost, crno-beli napravili su na kraju uvodne četvrtine (15:6). Panatinaikos se nekoliko puta vraćao i u par navrata stizao na posed, dva zaostatka, ali, srećom po Obradovića i malobrojnu gostujuću publiku na stadionu gde održane prve moderne Olimpijske igre, Partizan je uvek imao spreman odgovor. Najpre u finišu poluvremena, kada je grčki velikan uhvatio zalet (21:26), a potom i u završnici treće četvrtine (41:46), da bi pitanje pobednika, Beograđani, praktično rešili pred ulazak u poslednju deonicu kada je na semaforu pisalo "velikih" 57:43 za srpski tim.  

Crno-beli su tako u velikom stilu završili mini turneju po Grčkoj i sada spremno mogu da dočekaju početak takmičenja u AdmiralBet ABA ligi, gde će na startu nove sezone, u utorak, 24. septembra, dočekati Borac u beogradskoj Areni.

 

 

Prvu četvrtinu obeležili su katastrofalni procenti šuta Panatinaikosa (1/10 iz igre) i, generalno, slaba taktička zamisao šampiona Evrope, koji nikako nije uspevao da se izbori sa kvalitetnom unutrašnjom igrom Partizana i njegovim tranzicionim napadima. Sa druge strane, crno-beli su sa mnogo većom energijom otvorili meč i polako, preko Vašingtona, Dejvisa i Džonsa, gradili razliku, stigavši nadomak dvocifrene prednosti (15:6) već sredinom uvodne deonice.

Valja napomenuti da je Lesor na startu utakmice vezao tri brza faula, pa je Partizan dobio nešto više slobode u reketu, iako se u jednom trenutku mučio da dođe do ofanzivnih skokova. Ali... To nije ostavilo traga na semaforu, budući da je igra "zelenih" bila daleko ispod od onog nivoa sa "F4" Evrolige u Berlinu.

Druga četvrtina odigrana je u promenljivom ritmu. Prvi deo deonice obeležili su slabi procenti šuta Partizana, koji je potom pokazao nešto bolju sliku na ofanzivnom delu terena u nastavku. "PAO" je u jednom trenutku na krilima Kendrika Nana, prišao na dva poseda zaostatka (26:21), ali su crno-beli, novom, 10-3 serijom u režiji Dejvisa, Džonsa i družine, "otišli" ponovo na osetniju prednost (36:24). Inače, prvu dvocifrenu na utakmici...

U sličnom maniru protekla je i treća deonica. Budući da su obe ekipe pošteno kuburile sa distance (na oko 10 odsto timske realizacije), uglavnom smo gledali veliku borbu pod obručima sa dosta polaganja, ofanzivnih skokova i prekida, a u takvoj konstalaciji stvari, bolje su se snašli Beograđani, koji su 9:0 serijom u finišu deonice, dočekali odlučujuču četvrtinu sa 14 poena prednosti (57:43).

U nastavku susreta crno-belima upali su u kontra ritam, što je dalo vetar u leđa Atamanovim izabranicima. Iako je na četiri minuta do kraja, Partizan imao visoku prednost (69:55), grčki velikan smogao je snage i iskoristio sušni period Beograđana da dođe do kakvog-takvog egala (63:69) u samoj završnici. Ali, nije imao gasa za nešto više...

Partizan je pametnim rešenjima na obe strane parketa odbio i poslednji nalet rivala i, na kraju, zasluženo došao do pobede, pokupivši aplauze i protivničkih navijača.