Vesti iz košarke

Jeste priprema, ali nije šala: Partizan čvrstinom preleteo AEK

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.09.2024 20:49
Brendon Dejvis na meču Partizana i AEK MN Press
Brendon Dejvis na meču Partizana i AEK

Crno-beli se nalaze u završnoj fazi priprema, a dobre vesti su da kockice deluju posloženo. Naravno, ne može se reći da je AEK prava merka za jednu evroligašku ekipu sa najvišim ambicijama, ali sam pristup utakmici govori da ćemo gledati prilično vatren Partizan ove sezone u "Areni". Ekipa Željka Obradovića je dans prilično lako savladala izabranike Dragana Šakote rezultatom 93:60 (27:20, 24:19, 27:8, 15:15) u prvoj utakmici NIS Open air turnira.  

Postoji mnogo razloga za zadovoljstvo, a pre svih je odbrana. Ono što se najavljivalu na letnjoj pauzi kada se videlo u kom smeru se kreće krojenje rostera Partizana, sada je konačno izašlo na videlo. Crno-beli su od prve sekunde vršili veliki pritisak na polovini rivala, terajući ga na greške kontinuiranim agresivnim udvajanjima u ranoj fazi protivničkog napada. 

MN Press

Frenk Nilikina na meču Partizana i AEK 

Pored igrača poznatih po svojim defanzivnim kvalitetima (Brendon Dejvis, Frenk Nilikina, i posebno Tajrik Džons čija je blokada u trećem kvartalu potpuno razgalila publiku), mora se izvdojiti i nastup Alekseja Pokuševskog. Budućnost naše reprezentacije se pokazala u vrlo dobrom svetlu, podnoseći kontakte i insistirajući na čvrstoj igri, što se smatralo jednim od njenim najvećih mana. Nedostaje još samo brzina pri donošenju odluka u fazi napada da bismo nekadašnjeg NBA košarakaša smatrali pravim pojačanjem na poziciji četiri

Kada već govorimo o odbrani, još nešto se vidi od samog početka - crno-beli mogu preuzuimati protiv svake ekipe. Pokretljivost i versatilnost Ajzeka Bonge je nešto o čemu je stručni štab samo mogao da sanja prošle sezone, a ne treba zanemariti Nilikinine brze kretnje u odbrani, kao i Lundbergov sjajan njuh za tajming, koji je s vremena na vreme podsetio na reakcije Alekse Avramovića. 

O Tajriku Džonsu više ne moramo troštiti reči. Po jedno zakucavanje u prvom i drugom delu, uz očigledno odličnu i podmazanu saradnju sa Ifeom Lundbergom (10 poena, pet asistencija), čije plejmejkerske sposobnosti i brze ruke u odbrani prosto očaravaju, navodi nas da zaključimo kako je Željko pronašao smaragd u prašini. 

 

 

Još neki segmenti igre koje valja napomenuti su solidan šut Frenka Nilikine, koji je vezao 2/4 trojke (čitav tim je u ovog segmentu prilično bio solidan sa 11/26) u prvom delu igre, ali i vidno uticajnog Brendona Dejvisa (devet poena) na oba kraja parketa. Nekadašnji centar Barselone se pokazao kao velika pretnja iz reketa, ali ono što olakšava disanje jeste činjenica da i dalje ima svoj prepoznatljiv šut sa poludistance koji je praktično nemoguće braniti. Sterling Braun je takođe imao odličnu rolu, i bio je najefikasniji igrač uz Tajrika sa 12 poena.

Sve u svemu, sam tok utakmice je objašnjen rezultatom. Partizan je kontrolisao meč od samog početka, i od inicijalnih +7 u prvom kvartalu, razlika je samo značajno rasla. Najbolja predstava viđena je u trećoj četvrtini u kojoj su crno-beli bili pobednici sa neverovatnih 27:8. 

Evidentno da je Obradović iskoristio priliku da pruži šansu svima, tako da je beogradska publika dobila šansu da gleda Mitra Bošnjakovića i Marija Nakića, za koje se može reći da su svoju rolu odigrali krajnje respektabilno, dok su Ajzea Majk i Arijan Lakić propustili utakmicu zbog povreda. Očekuje se i da Duejn Vašingon bolje iskoristi svoje minute, naročito uzevši u obzir kakav šuter je u pitanju, ali za njega možemo povući kartu skorašnjeg dolaska iz Amerike i neophodnog perioda za privikavanje. 

Sledeći meč, Partizan će odigrati protiv Pariza 15. oktobra, a ovaj duel takođe možete pratiti na kanalima TV Arena Sport. 

KK Partizan – AEK Atina 93:60

/27:20, 24:19, 27:8, 15:13/

Hala 3 Beogradskog sajma;

Sudije: Nemanja Kovačević, Ognjen Ćurčić, Antonije Luković.

PARTIZAN MOZZART BET: Dejvis 9, Lundberg 10 (5as), K. Džons 7, Nilikina 7, Vašington 9, Koprivica 2, Nakić 4, Bošnjaković 3, Marinković 8, Pokuševski 5 (5sk), Braun 12, Bonga 4, Dimitrijević 1, T. Džons 12.

AEK: Skorlidis 7, Hab 3, Karampelas 3, Rionis 2, Brajs 11, Pilavios, Filios 4, Parker 4, Kuzminskas 4, Necipoglu 6, Alejn 4, Kuzeloglu 4, Kamateros -, Golden 8.