Vesti iz košarke

Svetislav Pešić završio selektorsku misiju na klupi Srbije! Olimpijska bronza, pa "okretanje nekim drugim projektima"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.09.2024 13:55
Svetislav Pešić, selektor Srbije, neće više voditi košarkašku reprezentaciju FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr
Svetislav Pešić, selektor Srbije, neće više voditi košarkašku reprezentaciju

Svetislav Pešić završio je šta je imao na mestu selektora košarkaške reprezentacije Srbije i dao zadatak novom rukovodstvu nacionalnog Saveza da nađe naslednika osvajača medalja na poslednja dva belika takmičanja.

O tome se šuškalo i posle Olimpijskih igara u Parizu, gde su "orlovi" igrali briljantnu košarku i zauzeli treće mesto, odnosno umalo ostavili Amerikance bez finala, jer je Kariju isticao ugovor, da bi danas sam potvdio rasplet zbog kog će mnogi biti tužni i zabrinuti. 

"Predsednik KSS-a Predrag Danilović podneo je ostavku. Kako sam razumeo, uradio je to da bi omogućio novom rukovodstvu saveza da na početku novog olimpijskog ciklusa formira novi stručni štab i ciljeve. Što se mene lično tiče, još pre Pariza saopštio sam da neko drugi treba da nastavi ono što sam započeo. Pošto vidim da me neki nisu dobro čuli,ada im poručujem, da odgovorni – oni koji će ubuduće voditi KSS – treba da znaju da između ostalog moraju da traže i novog trenera. Ja ću, naravno, uvek biti na raspolaganju srpskoj košarci, ali ću se okrenuti nekim drugim ciljevima i projektima za koje nisam imao vremena zato što sam 24 časa dnevno bio u službi nacionalnog tima Srbije", započeo je priču Pešić za Politiku. 

 

MN Press

Svetislav Pešić, odlazeći selektor, na dočeku posle Igara u Parizu 2024

 

Osvajač srebra na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu, kada u timu nije bilo Nikole Jokića i još nekolicine važnih igrača, uvek je svoj učinak provlačio kroz izveštaje, mada je na terenu bilo jasni koliki je znalac. Da ne gvoorimo o prethodnim podvizima, pogovoto u vreme dok je predvodio selekciju nekadašnje Jugoslavije. 

"Moji izveštaji i programi sa prethodnih takmičenja nalaze se u Savezu. Poslednje izveštaje i programe koje sam zatekao u kartoteci Saveza, kada sam se vratio na mesto selektora, bili su upravo moji izveštaji i programi kad sam bio selektor 2001. i 2002. Naravno, javnom mnjenju su uvek važni rezultati, ali ja smatram da svi ti procesi i programi rada u nacionalnom timu uvek moraju da se stave na papir. Ja sam tu veoma revnosan. Nisam video, na žalost, nijedan program i izveštaj mojih prethodnika. Moguće je da to niko nije tražio od njih. Kolege koje dolaze posle mene imaće zašta da se uhvate i voleo bih da nastave to što sam započeo u proteklom olimpijskom ciklusu. Upravni odbor KSS-a dobiće izveštaj iz Pariza i moći će da ga podnese Skupštini".

 

MN Press

Svetislav Pešić, odlazeći selektor košarkaša, s kapitenom "orlova" Bogdanom Bogdanovićem

 

Ko god da bude novi selektor, Pešić veruje da će Bogdan Bogdanović i družina praviti velike stvari. Između ostalog i na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, za četiri godine. 

"Po mom dubokom ubeđenju, napravljena je ekipa koja ima ogroman potencijal za naredni olimpijski ciklus, do Los Anđelesa 2028. Ubeđen sam da je gladna uspeha i dokazivanja na narednim takmičenjima. Vidim to na licima igrača, vidim tu veliku motivaciju. Prioriteti se menjaju, pa će na taj proces uticati sigurno i njihove klupske obaveze. Sve što se događalo u prethodne tri godine, a posebno u Parizu, pokazuje da su igrači definitivno shvatili da u karijerama ipak imaju dva tima: jedan gde zarađuju novac, i drugi – Srbiju, tamo gde im je srce i gde ih čeka posebna motivacija, da igraju protiv najboljih na svetu. Siguran sam da svi igrači koji su bili i na pripremama i na takmičenju, imaju potencijal da i dalje napreduju. U narednom olimpijskom ciklusu moramo da budemo svesni toga da jeneophodno da se menjamo i prilagođavamo vremenu u kojem živimo", zaključio je harizmatični i uspešni Pešić, koji je i dalje na ceni, pa svako malo dobija ponude klubova.

Verujemo da takav kakav je, vredan i ambiciozan, ima još puno šta da pruži košarci.