Vesti iz košarke

Gvardiola i ja smo mnogo naučili jedan od drugog: Pešić pričao o druženju sa trenerom Mančester sitija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.09.2024 08:00
Svetislav Pešić na jednom od svojih predavanja MN Press
Svetislav Pešić na jednom od svojih predavanja

Sve ekipe koje trenira Pep Gvardiola poseban akcenat igre stavljaju na, kako je on to nazvao, pravilo "šest seknundi", a ono predstavlja vreme za koje njegova ekipa mora da osvoji loptu nakon što je izgubi. Presing ka rivalu u tom vremenskom intervalu sa željom da se vrati posed nešto je što predstavlja zaštitini znak jednog od najboljih trenera u istoriji fudbala.

Upravo o tom pravilu šef stručnog štaba Mančester sitija svojevremeno je pričao sa svojim velikim prijateljem Svetislavom Pešićem, o čemu je selektor košarkaške reprezentacije Srbije pričao u intervju za hrvatski "Index".

"Gvardiola i ja smo se mnogo družili u Barseloni i Bajernu, gde je on trenirao fudbalske, a ja koošarkaške timove ovoi klubova. Dok je bio trener u Nemačkoj viđali smo se svaki dan i razgovarali o taktici. Mnogo ga je zanimala tranzicija igre nakon izgubljene lopte i koja se metodika koristi da se organizuje odbrana nakon izgubljenog poseda. Taj segment igre bitan je u svakom sportu, ali čini mi se u košarci najviše, jer nakon olako izgubljene lopte primaš koš. Meni je u karijeri ogromna motivacija bila kako da moje ekipe nakon izgubljene lopte vrate posed i potom postignu koš, a mislim da sam po tom pitanju uvek pravio dobar posao. Postoji metod treninga i taktika koju igrači moraju da usvoje kako bi se to prenelo na teren i baš o tome sam mnogo pričao sa Gvardiolom.“, rekao je Pešić.

Selektor koašrkaške reprezentacije Srbije je još jednom ponovio da po njegovom mišljenju, uprkos dobrom rezulatatu na Olimpijskim igrama u Parizu, srpska koaraka ne ide u dobrom pravcu.

"Čestom kažem da ukoliko se nešto ne promeni košarka u Srbiji će dostići onu u Hrvatskoj, a to znači da će biti na dnu. Uspeh će biti da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo ili Mundobasket, ao Olimpijskim igrama ćemo moći da sanjamo i zato mora nešto pod hitno da se promeni", rekao je između ostalog Pešić.