Vesti iz košarke

Evropski kup 3x3 na TV Arena sport: Srpski basketaši kreću po novu titulu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.08.2024 09:30
Strahinja Stojačić, reprezentativac Srbije u basketu, s ekipom napada novi evropski trofej KSS
Strahinja Stojačić, reprezentativac Srbije u basketu, s ekipom napada novi evropski trofej

Evropski kup u basketu 3x3 pokrenut je 2014. godine i za deceniju postojanja uglavnom je imao isti epilog - selekcija Srbije šampion, ostali kako im zapadne u tom trenutku. Čak pet poslednjih puta su "orlovi" preleteli konkurenciju, pa su i na takmičenje u Beču stigli kao apsolutni favoriti, a da li će produžiti neviđenu dominaciju daće se naslutiti već posle današnjih mečeva grupne faze, protiv Španije (16.50, TV Arena 2 Premium) i Nemačke (22.20, TV Arena sport 2). 

Primarni cilj je proći A grupu, kao jedna od dve najuspešnije ekipe, a onda ostvariti plan u četvrtfnalnoj rundi, gde se puleni selektora Marka Ždrela ukrštaju sa najboljima iz C grupe, a to mogu biti olimpijski šampion Holandija, domaćin Austrija ili Azerbejdžan. I tako redom do još jednog finala i titule, nadamo se svi.

Za razliku od naših momaka, "crvena furija" i "panceri" nikada nisu stizali do pobedničkog postolja na Evropskom kupu, što ne znači da Strahinja Stojačić, Stefan Kojić, Marko Branković i Nemanja Barać mogu i smeju da igraju u stilu "kako ćemo, lako ćemo". Pogotovo ne posle neuspeha na Olimpijskim igrama, gde su takođe bili prvi u redu za zlato, a na kraju ostali bez bilo kakve kolajne.

 

 

"Loš turnir i težak poraz, ali moramo dalje, za 20 nam je EP i moramo da prebacimo fokus na to", rekao je između ostalog Strahinja Stojačić posle eliminacije sa OI 2024, okrivivši sebe za poraze u ključnim mečevima.

Otuda, ne treba sumnjati u pojačan motiv njega i saboraca, sa sve povratnikom pod državnu zastavu Kojića, a postojeće iskustvo trebalo bi da bude dovoljno da nađu meru između jake želje i racionalnih odluka na terenu.

Osim pomenutih postoje još dve grupe, B sa selekcijama Litvanije, Švajcarske i Hrvatske, te D koju čine Francuska, Letonija i Velika Britanija. Eliminacione runde i borbe za medalje su 24. i 25 avgusta. Što u muškoj što u ženskoj konkurenciji.