Vesti iz košarke

Kadetkinje Srbije posle drame eliminisane od Slovenije u osmini finala EP

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.08.2024 17:45
Katedska košarkaška selekcija Srbije MN Press
Katedska košarkaška selekcija Srbije

Košarkašice Srbije do 16 godina eliminsana je od Slovenije u osmini finala EP porazom posle drame 66:69 (21:18, 12:20, 14:8, 19:23). U meču punom preokreta, igračice Srbije nadoknadile su sedam poena minusa za samo 20-tak sekundi u poslednjem minutu a zatim sa dve vezane greške omogućile rivalkama da slave.

Kadetkinje Srbije igrale su na mahove i te oscilacije koštale su ih prolaska u četvrtfinale. Imale su u prvoj deonici prednost od osam poena, da bi Slovenke sredinom druge uspele da dostignu i na poluvreme odu sa "plus pet".

Rezultatska klackalica nastavila se sve do početka poslednje deonice kada su košarkašice Srbije imale vođstvo od pet poena prednosti (51:46), da bi Nika Ocvirki i Eva Furlan serijom od 10:0 donele Slovenkama prednost na pet minuta pre kraja (51:56).

Nisu reprezentativke Srbije imale odgovor na igru Nike Ocvirk, ali nisu odustajale. Preko Anastasije Jovanov na 1:22 sigle su na minus četitri (59:63). Međutim, posle ofanzivnog skoka Ema Kržišnik je pogodila trojku na 52 sekunde pre kraja za "plus sedam" Slovenije (66:59) i tu meč ipak nije bio rešen.

Kristina Rađenović je pogodila trojku, zatim je iskoristila jedno od dva bacanja, da bi ukrala loptu a Anja Petković na 26 sekundi pre kraja donela izjednačenja 66:66. Imale su košarkašice Srbije šansu da pređu u vođstvo posle ukradene lopte Jovanove. Međutim, Rađenović je izgubila loptu, a Nika Ocvirk na sedam sekundi pre kraja donela novu prednost Sloveniji 68:66. Nova greška, izgubljena lopta i Žana Sivka je sa linije bacanja postavila konačan rezultat.

U taboru Srbije najefikasnija je bila Kristina Rađenović je imala 17 poena i osam asistencija, Anđela Demirović sa dodala 16,  Anja Petković 10, Anastasija Jovanov je dodala devet poena. Nika Ocvirk je bila igrač utakmice sa 28 poena i šest skokova, Žana Sivka je dodala 11, Ema Kržišnik 10 koševa.

U četvrtfinalu Slovenija igra protiv Francuske.