Vesti iz košarke

Ovo je nebuloza, zašto Kari nije MVP? Amerikanci se okrenuli protiv Lebrona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.08.2024 18:14
Lebron Džejms AP Photo/Mark J. Terrill
Lebron Džejms

Američki novinar Brajan Vindhorst, koji je sa lica mesta ispratio nedavno završene Olimpijske igre u Parizu, otkrio je kako je proteklo glasanje za MVP igrača turnira, gde je u gustoj trci Lebron Džejms osvojio titulu ispred Nikole Jokića.

Iako je srpski košarkaš imao rekordne brojke u Lilu i Parizu, nagrada je na kraju otišla u ruke daleko popularnijeg Amerikanca, koji je, istina, ipak osvojio zlato naspram naše bronze. Američki novinar otkrio nam je kako je teklo glasanje, a kako tvrdi, počelo je dva dana pre finala, što i nije baš praksa u drugim takmičenjima.

"Rečeno mi je da glasaju i mediji. Negde tamo bio je QR kod na zidu u medija centru i glasanje za MVP-a otvorili su dva dana ranije, dakle za vreme polufinalnih mečeva. Prvo sam se zapitao, zašto bi to uradili tad?", upitao se Vindhorst i dodao.

"Tek posle mi je rečeno da pored medija glasaju i FIBA eksperti. FIBA eksperti... To je nebulozno. To su mogla da budu dva-tri tipa koje su zaustavili i pitali 'hej, ljudi, ko treba da dobije nagradu'. Ali kako god, nije to sad toliko bitna stvar posle svega što se dogodilo na košarkaškom turniru", zaključio je Vindhorst.
 

Ova priča, inače, izazvala je dosta polemike u Americi, pa se nekoliko bivših košarkaša javilo i, uglavnom putem raznih podkasta, istaklo nezadovoljstvo oko Lebronovog "krunisanja", a jedan od njih bio je i bivši plejmejker - Stefon Marberi.

On smatra da je MVP trebao da bude Stef Kari.

“Dali su MVP nagradu pogrešnom čovjku. Možda su greškom uzviknuli njegovo ime. U reprezentativnoj košarci, ako ne znate da šutirate, lopta ne može da bude u vašim rukama u finišu utakmice. Shvatam da je Lebron mnogima ‘Kralj’, ali reći ću ovo – kada mu date ono što ne zaslužuje, praktično govorite da treba da bude nagrađen na velikoj sceni zbog onoga što je uradio ranije. Ne, ovog puta to nije zaslužio”, rekao je Marberi koji je proveo 13 godina u NBA ligi..