Vesti iz košarke

Jovana Nogić najbolja "orlica" na Igrama u Parizu: FIBA rangirala učinak košarkašica Srbije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.08.2024 15:40
Jovana Nogić, košarkašica reprezentacije Srbije, najbolja od naših igračica na OI 2024 MN Press
Jovana Nogić, košarkašica reprezentacije Srbije, najbolja od naših igračica na OI 2024

Po završetku ženskog košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu, relevantni statističari Međunarodne košarkaške federacije obavili su analizu nastupa svakog tima i igračice, pa su u slučaju reprezentacije Srbije izarčunali da je Jovana Nogić bila najbolja ili najkorisnija među "orlicama".

Dato je i obrazloženje pohvale s takvog mesta za igračicu turskog Bešiktaša i izabranicu selektorke Marine Maljković. 

"Bio je to razočaravajući način za Srbiju da ispadne sa Igara teškim porazom u četvrtfinalu, ali to je iskristalisalo da Nogić mora da bude glavni lider u napredovanju i preuzimanju odgovornosti. Možda se od nje očekivalo čak i više u smislu proizvodnje poena, ali sveukupno je bilo veoma solidno", navodi se u pomenutoj objavi FIBA.

 

MN Press

Jovana Nogić i Marina Maljković

"Orlice" su prošle grupnu fazu takmičenja, ali su ih u nokaut rundi zaustavile iskusnije košarkašice Australije. Odmah posle tog poraza i reke prolivenih suza, od državnog dresa oprostile su prekaljene reprezentativke poput Tine Krajišnik, dok je Maljkovićeva najavila svoj odlazak ukoliko se sistemski ne reše problemi u našoj ženskoj košarci.

Uz uverenje da nacionalni tim ima lepu budućnost, s devojkama koje su odrasle i naučile košarku širom sveta, a ona ih uporno i marljivo "sakupljala" i dala im šansu da predstavljaju zemlju svog porekla. 

Što se tiče 26-godišnje Nogićeve ona je na četiri utakmice na Igrama beležila prosečan indeks korisnosti 12, a imala je u proseku 12,3 poena, 4,5 asistencija, tri skoka i dve i po ukradene lopte.