Vesti iz košarke

Selektor Pešić - čovek koji je spasio reprezentaciju, red je i da se okiti zlatom

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

13.08.2024 14:00
Svetislav Pešić MN Press
Svetislav Pešić

Posle 40 godina bavljenja trenerskim poslom, košarka je navela Svetislava Pešića da prvi put u karijeri ne zna šta da radi.

Proslavljeni trener za 15 dana puni 75 godina i normalno je da ne razmišlja o poslu, već o tome koliko bi bilo lepo da provodi vreme sa porodicom, jer je "kompletirao" košarku. Pešić je sve osvojio. Postao je prvi trener koji je uzeo medalje na svim takmičenjima u seniorskoj i juniorskoj košarci, doneo je Srbiji možda i najveću pobedu u istoriji, 2002. godine protiv SAD-a u Indijanapolisu...

Ali, toliko velika karijera objektivno ne zaslužuje da se završi bronzom, već zlatom.

Zato bi bilo lepo da Pešić, ukoliko on to naravno želi, ostane selektor barem do kraja Evropskog prvenstva naredne godine na kome ćemo biti jedni od favorita.

Duel sa Amerikancima u polufinalu bio je dokaz da možemo da igramo sa najboljima na planeti, a to je i potvrđeno protiv Nemačke u susretu za treće mesto. Vratili smo se sa -24 protiv Australije, a sve je to krenulo od Pešića.

On je trener starog kova, to se i videlo na tajm-autu protiv Australije u prvom poluvremenu, kada je imao šta da kaže svojim pulenima, a oni očigledno upijaju svaku njegovu reč.

Tanjug /AP Photo/Michael Conroy

Svetislav Pešić

 

Odnosi na relaciji trener-igrači nikada nisu bili bolji u reprezentaciji. To su priznali i pojedini košarkaši. Pešić je uspeo da im priđe, da se prema njima postavi i kao prijatelj, roditelj, ali i kao nadređeni.

Pešić i igrači su od 2022. svašta proživeli. Pre svega na Eurobasketu 2022. godine kada smo ispali od Italije u osmini finala, iako smo imali možda najjači sastav u zadnjih 15 godina (falio samo Bogdan Bogdanović).

Potom su usledile kvalifikacije za Svetsko prvenstvo koje su bile veoma teške i plamsan na Mundobasket obezbeđen je u maltene poslednjem kolu.

A u Manili - "ludilo". Nikola Jokić je osvojio NBA titulu sa Denverom koja ga je iscrpela fizički i psihički i jednostavno nije mogao da se odazove. Krenuli smo put Filipina kao potpuni autsajderi, nije nam igra bila na najvišem nivou, a onda se dogodila situacija sa Borišom Simanićem, koja je sve pokrenula.

Srbija je izgledala superiorno, Litvanija je deklasirana u četvrtfinalu, potom i Kanada, ali je u finalu falilo malo sreće da se pobedi Nemačka.

Godinu dana pauze, pa spektakl u Parizu koji je krunisan dočekom na Balkonu. Sada je bio tu Jokić, potvrdili smo da smo košarkaška sila i da svako mora da nas se plaši.

Tanjug /AP Photo/Michael Conroy

Svetislav Pešić i Marko Gudurić

 

Zbog svega toga, i on i ova generacija zaslužuju barem jedno zlato sa velikih takmičenja, a mi se nadamo da će do njega doći već sledeće godine.

Za kraj, Svetislav Kari Pešić je u svojoj trenerskoj karijeri, kao selektor uradio sledeće:

SFR JUGOSLAVIJA

Zlato na Evropskom prvenstvu za kadete (Bugarska) - 1985.

Zlato na Evropskom prvenstvu za juniore (Austrija) - 1986.

Zlato na U19 Svetskom prvenstvu (Italija) - 1987.

NEMAČKA

Zlato na Evropskom prvenstvu (Nemačka) - 1993.

SR JUGOSLAVIJA

Zlato na Evrobasketu (Turska) - 2001.

Zlato na Mundobasketu (SAD) - 2002.

SRBIJA

Srebro na Mundobasketu (Filipini) - 2023.

Bronza na Olimpijskim igrama (Pariz) - 2024.