Vesti iz košarke

Ovo je bio plan: Svetislav Pešić otkrio kako je Srbija namučila "drim tim" u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.08.2024 18:55
Svetislav Pešić dao intervju za RTS MN Press
Svetislav Pešić dao intervju za RTS

Gostovajući u emisiji "Oko" na RTS-u, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić još jednom je sumirao učinjeno na Olimpijskim igrama u Parizu, gde su naši "orlovi" osvojili bronzanu medalju. Naš proslavljeni stručnjak govorio je o pripremnom periodu uoči početka Igara i koliko je to bilo zahtevno, osvrnuo se i na same utakmice u Lilu i Parizu, da bi potom dao kratak komentar i o novom ugovoru.

Tokom takmičenja na Igrama, Srbija je izgubila dve utakmice (obe protiv Amerike) dok je u borbi za treće mesto pobedila Nemačku, osvetivši joj se za poraz u finalu Svetskog prvenstva. 

"Uobičajene su pripreme. Ove su bile specifične, imali smo dve uzastopne, teške utakmice, fizički izazovne, mentalno takođe. I protiv Australije nas je koštalo od -24 smo preokrenuli. Posle toga je došla Amerika. Sve znamo, teško je bilo pripremiti se za Nemačku. Igrali smo na 90 poena protiv Australije i protiv Amerike. Jedan fantastičan intenzitet, fantastične odbrane, iako je bilo 90 poena. Ogromna potrošnja. Teško, ali taj stres te pretvori u jedno uživanje, cilj je jasan. Kako stići do njega... Nama je cilj bio da ovakvom turniru, najjačem u istoriji OI, osvojimo medalju, bilo koju. Svaka je bila zlatna. Put je bio kratak, ali naporan. Čestitao sam igračima na svemu, na utakmici, ponašanju, timskom duhu, zajedništvu, kako su stvorili atmosferu... Osetili su jedan drugoga, onda se povećava drugarstvo. Ponekad se pitaš šta ti sve to treba, pa onda dođu momci i motivišu te, a kad je trener motivisan, onda su svi", rekao je Pešić u emisiji "Oko" na RTS-u.

Protiv Amerike smo igrali u Abu Dabiju, a onda i još dva puta na Igrama.

"To se sada vidi. Nikada ne bih igrao protiv slabijih u pripremnom periodu. Ne dam slabijima da se uče na nama. Nama je protiv Amerike odgovaralo da vidimo gde smo i šta bismo mogli da uradimo kad dođu zvanične utakmice. Tamo smo imali dve četvrtine izvanredne. U Lilu smo tri četvrtine bili u igri. U pripremi za Amerikance, kada smo otvorili knjige, skautinge, otkrili smo po prvi put neke stvari koje nismo videli. To nam je pomoglo u stručnom štabu, a igračima da donose neke drugačije odluke. Pripreme su bile kratke, intenzvine, uspešne. Uvek je lepo pobediti poslednju utakmicu na turniru".

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

 

 

Da li je vođenje utakmice protiv Amerike u polufinalu bilo najbolje u njegovoj karijeri?

"Bilo je utakmica... U sportu prošlost se ne računa, samo šta je danas i šta će sutra biti. Bilo je dobrih i teških utakmica. Bilo je loših, dobrih odluka. Uspeli smo u polufinali da ih 'skinemo' do kraja. Da sakrijem slabosti, istaknemo prednosti. Da ne izmišljamo toplu vodu, ali da prilagodimo odbranu i napad, ono što smo otkrili, gde da ih napadnemo... Naš cilj je uvek bio da ih napadnemo ispod koša. Imamo najboljeg igrača na svetu, Petruševa sa ogromnim samopouzdanjem. Trebalo je napraviti između unutrašnje i spoljne linije... Ponestalo nam je snage na kraju u dva, tri minuta. Nismo mogli da nadoknadimo u odbrani".

Nije se plašio ni kada su "orlovi" imali -24 protiv Australije.

"Nikad se ne plašim. Nemam pravo da se plašim, niti da se radujem. Unutra sam 100 odsto. Kasnije sam naučio da moram da im pomognem. Imam pravo da se naljutim, ali to je sastavni deo života. Fokusiran sam na svoje zadatke, plan igre."

O novom ugovoru još uvek nije pričao ni sa kim.

"To ni on ne zna. On sada ide na odmor. Nemam nikakve razgovore, da se pravim kao važan, da pregovaram sa bilo kim. Ponekad se pitam šta će sve ovo meni, ali onda dođu igrači, proces... Kad se izgubi utakmica, pa te novinari pitaju, hteo bi da kažeš važno, a onda je rezime: 'Pa jeste, dobar je Pešić, ali nije dovoljno motivisao ekipu'. Ne znaju razloge poraze, pa kažu to. A niko nikada ne kaže, a ko motiviše tog trenera. Pa i on živi od te motivacije. Trenera motivišu igrači. Svaki trener, posle uspešnog treninga, motivisan je za sledeći napor. Bilo je prepreka, problema, ali uvek nađemo rešenje. Dugačak je odgovor, ne zbog toga što ne želim na tu temu da kažem. Moram i sebe da pitam, onda ću da ti dam odgovor", rekao je između ostalog Pešić.