Vesti iz košarke

"Orlići" na pogon večitih stigli do finala EP: Srbija savladala Izrael posle dva produžetka

komentari (0)

Izvor: Tanjug.rs

03.08.2024 23:45
Juniori će u finalu igrati sa reprezentacijom Nemačke KSS
Juniori će u finalu igrati sa reprezentacijom Nemačke

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale na Evropskom prvenstvu, pošto je večeras u polufinalu posle dva produžetka pobedila selekciju Izraela rezultatom 115:114.

Na kraju je presudila trojka Andreja Kostića, košarkaša Crvene zvezde u poslednjoj sekundi, kojom su se "orlići" domogli istorijske borbe za zlatnu medalju. 

 

Izrael je počeo dobro, naši momci su neko vreme tražili ritam. Delovalo je da su ga krajem prvog i početkom drugog perioda pronašli. Andrej Kostić je trojkom u prvom napadu druge četvrtine doneo našem timu osam poena prednosti – 26:18. Međutim, Izrael je uzvratio serijom 9:0 i okrenuo rezlutat.

Mitar Bošnjaković je prekinuo taj nalet rivala, ali je bilo očigledno da je napad našeg tima usporio. Tako je bilo do odlaska na veliki odmor, pred koji je na semaforu pisalo 40:44.

Nešto više od dva minuta igre u nastavku bila su dovoljna našim juniorima da okrenu rezultat – poenima Sava Drezgića poveli su 46:44. Krenula je mrtva trka, u kojoj je tim koji vodi trener Vule Avdalović ipak uspevao da ostane korak ispred.

A onda su Orlići poslednji period otvorili sa tri vezane trojke, Pogađali su Tofoski, Srzentić i Bošnjaković za 9:2 i beg na 10 razlike – 75:65. Nije to bio kraj. Izrael je činio sve da se vrati.

Pred poslednjih 100 sekundi prišao na samo pola koša zaostatka – 85:84. Miloš Šojić je zadržao Orliće na distanci, zatim Drezgić sa penala povisio na 88:84, 36 sekundi pre kraja. Ni tu nije bio kraj. Izrael je uspeo da na 3,5 sekundi pre kraja izjednači – 89:89.

Utakmica je otišla u produžetak.

U ekstra period Izrael je ušao u boljem ritmu. Većim delom vodio,a li je trojkom Luke Markovića na 9 sekundi pre kraja Srbija povela – 98:97. Uzvratio je Sraf, vratio prednost Izraelu. Naš tim je imao nešto više od sekunde da se spase. Pod košem je fauliran Dimitrijević, pogodio je oba bacanja za još jedan produžetak.

U njemu se Izrael prvi odlepio na pet razlike, ali to nije obeshrabrilo naš tim koji se vratio i sjajnom trojkom Kostića otišao u finale

Najefikasniji u reprezentaciji Srbije bio je Savo Drezgić sa 35 poena, dok je Mitar Bošnjaković, inače od danas novi košarkaš beogradskog Partizana,  postigao 20.

Reprezentacija Srbije će sutra u finalu Evropskog prvenstva igrati protiv Nemačke koja je u prvom polufinalu pobedila Sloveniju rezultatom 88:68.